Region Halland i samtal med grannregionen efter vaccinturism

Allt fler bokar upp vaccinationstider i Halland trots att de är folkbokförda i Västra Götaland. Nu inleds samtal regionerna emellan för att hitta ett sätt att lösa situationen på lång sikt.
– Det här är inte hållbart för oss, våra egna vaccinationsprogram riskerar att fördröjas, säger Johanna Weichel Steier, kommunikationsdirektör vid Region Halland.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Enligt region Hallands siffror är det upp till en fjärdedel av de som reserverat en tid för vaccination i regionen som egentligen är folkbokförd i Västra Götaland. Vaccinturismen tycks heller inte avta så nu väljer regionen att inleda samtal med sin granne för att hitta en lämplig lösning på situationen.

– Det här är inte hållbart för oss, våra egna vaccinationsprogram riskerar att fördröjas, säger Johanna Weichel Steier.

Region Halland har till skillnad från Västra Götalandsregionen öppnat upp för de som är äldre än 65 år att boka in sig för vaccination via 1177.

Enligt Johanna Weichel Steier har de haft en ganska strikt linje att hålla sig till prioriteringsordningen äldst först och haft ett bra samarbete med kommunerna vilket hon tror är en bakomliggande orsak till att fler söker sig dit.

ANNONS

LÄS MER:Ett år utan publik – tufft läge för kulturen i Kungsbacka

”Behöver ske något i närtid”

Nu ser hon däremot en risk att Region Hallands egna invånare ska riskera att få vänta på att få sin första dos om inte fördelningen av vaccin justeras. Enligt Folkhälsomyndigheten går man i dag helt utefter invånarantalet som är folkbokförda i regionen vid fördelningen av vaccin.

Om det ska bli någon justering där är enligt Folkhälsomyndigheten upp till varje enskild region att göra upp sinsemellan. När en sådan överenskommelse eventuellt kan vara klar är ännu inte klarlagt, men så snart som möjligt hoppas Johanna Weichel Steier.

– Det behöver ske något i närtid. Jag vet inte vad det kan mynna ut i men det förs samtal på massa olika nivåer för att lösa situationen, säger hon.

Det som i dagsläget gäller är att man främst ska vaccinera sig där man är folkbokförd eller där man befinner sig stadigvarande, men valet är fritt.

– Det är de här förutsättningarna som gäller för oss och det blir svårt att påverka. Vi dimensionerar ju kapacitet och insats utifrån hur många vi behöver vaccinera i Halland så när vi inte kan förutse belastningen så påverkar det ju såklart insatsen, säger hon.

LÄS MER:Nytt lopp ska öka kunskapen om diabetes

Minskad smittspridning i Halland

Trots utmaningarna med vaccinationerna så har region Halland efter att ha haft den högsta smittspridningen i hela Sverige nu under vecka 14 seglat ner till en sjätteplats i landet.

ANNONS

Från att ha haft 565 fall per 100 000 invånare har det sjunkit till 503 i region Halland. Även i Kungsbacka har antalet smittade gått ner från 385 nya fall vecka 13 till 368 vecka 14, och kommunen sticker inte ut som värst drabbad. Att de minskade talen däremot skulle betyda att smittan är på nedgång menar Johanna Weichel Steier inte alls är garanterat.

– Nuläget är att vi har en fortsatt hög smittspridning. Det finns en stor risk att träffa på någon som är sjuk trots att vi de senaste två veckorna har kunnat se att det mattas av något. Vi kan inte slappna av än, säger Johanna Weichel Steier.

LÄS MER:Så här kommer Kungsbackaborna fira studenten

Under torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten stod det också klart att regionen och kommunerna kommer behöva förhålla sig till nya rutiner gällande smittspårning. Nu ska även elever som varit i kontakt med någon som fått bekräftad covid-19 men inte har några symtom testas.

– Vi får ju se hur stor omfattning det kan komma bli men vi har hela tiden skalat upp vår testningskapacitet sen vi startade den och har ökat successivt. Så att än så länge ser vi att vi kommer klara den nya smittspårningen det kan innebära, säger Johanna Weichel Steier.

ANNONS

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349

Vecka 9: 352

Vecka 10: 301

Vecka 11: 371

Vecka 12: 475

Vecka 13: 385

Vecka 14: 368

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lägesbilden av covid-19 i Sverige

Upp till 892 480 fall av covid-19 har bekräftats totalt. Under de senaste 14 dagarna har 764 nya fall per 100 000 invånare anmälts vilket visar på en ökad smittspridning på 7 procent jämfört med förra veckan.

Totalt sett i hela landet har 13 761 personer dött i sviterna av covid-19.

Sammanlagt vårdas 392 patienter med covid-19 på iva, det utgör 63 procent av alla inneliggande patienter.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

ANNONS