Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Mia Sandblom

Inget åtal mot Heikkinen Breitholtz

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) läggs ner. Det bekräftar åklagare Anders Jacobsson på särskilda åklagarkammaren för Kungsbacka-Posten. Heikkinen Breitholtz var misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik efter en uppmärksammad trafikolycka på Onsalavägen i vintras.

ANNONS
|

LÄS MER:Heikkinen Breitholtz kan avgöra Löfvens framtid

Det är särskilda åklagare Anders Jacobsson som beslutat att lägga ner förundersökningen mot riksdagskvinnan. Enligt honom så har förundersökningen kommit fram till att de narkotikaklassade preparat som Heikkinen Breitholtz hade i kroppen har tagits efter själva trafikolyckan. Det finns därmed inte längre några brottsmisstankar.

– Hon uppger i förhören att hon tuppat av på grund av smärta precis före olyckan. Omedelbart efter smällen har hon därför tagit ett smärtstillande preparat, på grund av sina smärtor, och det är hennes förklaring. Jag kan inte motbevisa det, säger särskilda åklagaren Anders Jacobsson till Kungsbacka-Posten.

Heikkinen Breitholtz hade också delgivits misstanke om vårdslöshet i trafik. Inte heller där ser Anders Jacobsson några skäl att väcka åtal.

ANNONS

– Hon uppger att det är smärtan som får henne att tuppa av och sedan smäller det. Det räcker inte för att åtala för vårdslöshet i trafiken, jag kan inte motbevisa det påståendet heller, säger han.

Jacobsson är medveten om att beslutet kommer att kritiseras.

– Men jag kan inte väcka åtal om det inte finns tillräckliga skäl, som åklagare måste jag se till om bevisningen räcker för att få en fällande dom. I det här fallet gör det inte det, säger han.

LÄS MER:Sara Heikkinen Breitholtz (S) misstänks för grovt rattfylleri – snart beslut om eventuellt åtal

Det var i december som Sara Heikkinen Breitholtz krockade med en buss på Onsalavägen och omhändertogs av polis. Patrullen på plats uppfattade att Heikkinen uppträdde påverkad och hon togs med för att lämna blodprover.

Provsvaren visade att hon hade starka smärtstillande preparat i kroppen. Heikkinen Breitholtz egen förklaring var att hon medicinerade mot en smärtsam endometrios. Hon lämnade i samband med olyckan allt arbete i riksdagen och har sedan dess varit sjukskriven.

Kungsbacka-Posten söker Sara Heikkinen Breitholtz.

LÄS MER:Ulf Kristersson ger upp: Ser inga förutsättningar

LÄS MER:Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS