Ingenting stoppar badentusiasten Anna-Maria: ”Älskar adrenalinet”

Anna-Maria Gertie Netz från Kungsbacka hade badat varje dag om hon kunnat. Men minst en gång i veckan blir det ett dopp, året runt. Och hon räds inte att testa udda badställen, som Ramhultafallet och i Kungsbackaån. Men hon har några saker kvar på badlistan.
– Åka med i en bäck och hoppa från klippan i Skärsjön när temperaturen är under tvåsiffrigt, säger hon.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Eftermiddagen i mitten av januari bjuder visserligen på lite sol, men det är svårt att glädjas när vinden mäter tolv meter per sekund. Havet vid Lerkils badplats, som lockar många badsugna på sommaren, är nu mörkt och böljande vågor slår mot klipporna. Kroppen skriker, nej, nej, nej. Men inte för Anna-Maria Gertie Netz, från Kungsbacka, som har badat året runt i många år.

– Jag fortsatte bada efter sommaren 2014 och blev förtjust. Sen har det bara fortsatt. Jag inspirerades av min morfar som alltid vinterbadade. Han hade dåligt hjärta, så egentligen skulle han väl inte gjort det men han mådde bra av det. Han var ofta förkyld innan han började vinterbada men efter han började med det blev han aldrig förkyld, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Lisbeth fick närkontakt med mytomspunna härfågeln: ”Helt fantastiskt”

Klär sig varmt inför badet

Hon är väl förberedd för det några grader kalla vattnet. Underställ, ullstrumpor och mamelucker. Badtofflor och badmössa har också införskaffats. Hon badar oavsett väder och vind och är gärna i ett tag i vattnet. Vid Lerkils badplats simmar hon från den ena stegen till den andra.

– Hade jag bott närmre havet hade jag badat varje dag. Nu blir det minst en gång i veckan för jag är också beroende av att någon kör mig för jag har inget körkort.

Kungsbacka-Postens reporter testade att vinterbada med badälskaren Anna-Maria.

Sonen Jonathan eller maken Stefan ställer oftast upp och kör, så länge de slipper bada. Att bada året runt har inte ännu smittat av sig på någon i familjen.

– Det får jag göra själv. Jag testar gärna att bada i kanske lite udda saker, som i Kungsbackaån. Innan har jag tänkt att jag aldrig skulle vilja bada där, men det skadar ju inte att testa, säger hon och skrattar.

Vattenfall och isvak: badar även i mörkret

Anna-Maria tror att Kungsbackaån är det mest udda stället hon badat på, hittills i alla fall. Men hon räds inte för att testa nya saker.

– Bara det inte är strömt så kan jag bada vart som helst. Jag har badat i Ramhultafallet, det är bland det häftigaste jag gjort. Det var också häftigt att bada isvak, det har jag gjort två gånger, en gång i Smarholmen när mörkret precis lagt sig och förra julen i en sjö. Alla årstider har sin charm men jag tycker om de kalla baden.

ANNONS

LÄS MER:Jag ska erkänna en oförrätt – jag bor inte i Hjälm

”Älskar adrenalinet och välbefinnandet”

Inte ens mörkret stoppar Anna-Maria. Då åker pannlampan fram, men då badar hon på något av sina favoritställen, Smarholmen eller Lerkil, där hon känner till vattnet. Och hon har några ställen på sin lista som hon ännu inte har badat på.

– Jag vill åka med i en bäck och så vill jag hoppa från klippan i Skärsjön när temperaturen är under tvåsiffrigt. Jag älskar adrenalinet man får och välbefinnandet. Och jag måste alltid doppa huvudet annars känns det inte på riktigt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS