Lisbeth fick närkontakt med mytomspunna härfågeln: ”Helt fantastiskt”

I veckan lockade den mystiska och sällsynta härfågeln mängder av naturintresserade besökare till Smarholmen. En av dem var Lisbeth Ottosson, som kom hem med fina bilder på den långväga gästen.
– En liten stund var jag helt ensam med den vackra fågeln på stranden, det var helt fantastiskt, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Lisbeth Ottosson tar gärna promenader i både skog och natur och varje gång ser hon till att kameran är med i fickan. Och numera får fotointresset ta plats, Lisbeth är pensionär och älskar att rå om sin egen tid. Och det har blivit många bilder på fåglar, men också vackra älgbilder från stugan i Dalsland.

LÄS MER:Bosse räddades från klippavsatsen – efter tre timmar i regnet

– Intresset att fotografera har ju också blivit ett bra sätt att komma ut en stund varje dag, säger hon.

Ville inte skrämma

Så när Lisbeth hörde att en härfågel siktats på Smarholmen var hon inte sen att ge sig dit.

– Redan när jag kom så låg det fyra fågelskådande gubbar raklånga på marken, med kikare, för att titta på fågeln. Först hade jag lite svårt att få till en bra bild, jag hade motljus och var rädd för att kliva för nära och skrämma bort den, berättar Lisbeth.

Men snart kom ett sällskap och skulle ta upp en båt i viken. Härfågeln gav sig av och det gjorde de församlade fågelskådarna också. De hade fått höra att det fanns andra rara arter i närheten, bland annat en svart rödstjärt och en sädesärla med ljus näbb.

LÄS MER:Tungt bakslag för Onsalavägen – fåglarna måste skyddas från vägbygget

Hade kameran redo

Lisbeth stannade kvar, med kameran redo och det var då det magiska ögonblicket inträffade.

– Härfågeln kom tillbaka, den flög ner och satte sig alldeles framför mig. Så där satt jag helt ensam en stund, med den här fantastiskt vackra fågeln. Och den flög inte iväg, den bara gick där alldeles framför mig, det var en fantastisk upplevelse, säger Lisbeth.

LÄS MER:Oväntad fågelskådning i Älvsåker: ”Väldigt märkligt”

Bilderna från härfågelmötet har hon delat i både fågelgrupper och bildgrupper på Facebook. Och det har blivit många tummar upp.

– Jag är ju bara en glad amatör som tycker det är roligt att fotografera, men det är så klart jättekul att få respons. Men jag är inte alls någon ornitolog, men jag tycker att fåglar är väldigt roliga, säger Lisbeth.

Vanligast söderut

Och härfågeln är en ovanlig gäst. Det bekräftar Annica Nordin, ordförande i GOF, Göteborgs Ornitologiska Förening.

– Lite märkvärdigt är det allt. Härfågel dyker upp då och då och ofta vid den här tiden på året. Det brukar rapporteras ett par, tre stycken varje år, ofta ungfåglar som hamnat lite fel. Härfågeln finns ju vanligen betydligt längre söderut, runt Medelhavet, säger hon.

I storlek är härfågeln ungefär som en skata, med en vacker teckning i svart och vitt på vingarna och stjärten. Dessutom har den en ståtlig huvudplym, som den reser upp när den blir exalterad.

Dåligt omen

I forna tider ansågs härfågeln varsla om ofred och svält, och den var inte alltid en välkommen gäst.

LÄS MER:Dvärghamstern Snövit hittades frusen och övergiven i Kungsbackaskogen

– Men det är en fantastiskt vacker och fin fågel och den är inte så skygg. Det är lite typiskt för arten, att den inte bryr sig så mycket om människor, säger Annica Nordin.

Och även om den knallat omkring på Smarholmen så är det sannolikt att den snart flyger hemåt.

– Ja, det hänger ju lite på vädret, men förr eller senare så vänder den om och beger sig söderut igen, säger Annica Nordin.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS