Här går eleverna till vallokalen – matsalen ska få nytt namn

Målet är att lära eleverna om den demokratiska processen – men också att välja ett fint namn till skolmatsalen. Lärarna på Gullregnsskolan har tagit fram tre förslag: Gullköket, La Bamba eller GoodieFoodie. Eleverna får gå till valbåset med sin valsedel.
– Man behöver inte säga vad man röstar på, säger Vincent Jeppson.

ANNONS
|

Stämningen är högtidlig i Gullregnsskolans idrottshall. Fyra representanter ur elevrådet har fått ansvaret att vara vallokalsarbetare. De sitter bakom ett bord och har valkuvert och flera klasslistor framför sig. Bredvid bordet finns en guldig låda med ett hål i, där rösterna samlas in.

– Jag är vikarie, den som skulle varit här är på semester, så jag hade tur, säger Wictor Turebo Karlsson.

Följt valet på nyheterna

Han och de tre skolkamraterna Vincent Jeppson, Sada Summer och Alexius Johansson är extra involverade i valet, eftersom de är tredjeklassare och ingår i elevrådet. De är också medvetna om riksdagsvalet som genomfördes under söndagen.

– Jag satt uppe och tittade på valet till klockan fyra i natt. Och sedan gick jag upp klockan sju, säger Alexius.

ANNONS

Fick låna valbås

De tycker alla att skolomröstningen är intressant och är förväntansfulla när den första klassen kommer in i idrottssalen. Alexius och hans kompisar ger barnen ett kuvert och instruerar hur de bakom en grön skärm hittar röstsedlarna. Några av förskoleeleverna behöver hjälp med att läsa namnen. De behöver också en plint att stå på för att nå upp till bordet där de lägger lappen i kuvertet.

– Båsen användes under valet, och vi fick låna dem. Jag pratade med valsamordnaren, så vi fick riktiga valkuvert att använda, berättar Ellen Alenäs.

Demokrati är ett viktigt ämne

Hon är lärare och en av initiativtagarna till skolvalet. Hon är också en av dem som ligger bakom namnförslagen på det som tidigare helt enkelt kallats bamba.

– Lärarna kom med förslagen, så demokratiprocessen kommer in genom omröstningen. Vi synliggör processen på det här sättet, och så arbetar de mer teoretiskt om demokrati i klassrummet. Det är ett viktigt ämne och nu är det högaktuellt, så vi passar på att spinna på det, säger Ellen Alenäs.

Roligt men stressigt

När första klassen lämnat sina röster, och namnlistan är dubbelcheckad pustar valarbetarna ut, tillfälligt.

– Det var roligt, men lite stressigt, säger Vincent.

Snart öppnas dörren för nästa klass och proceduren börjar om. Rösträkningen sköter elevrådet under tisdagen, och sedan tar klassrepresentanterna med sig resultatet till respektive klass.

ANNONS

– Jag tror jag vet vilket jag vill ska vinna, men man behöver inte säga vad man röstar på, säger Vincent Jeppson.

LÄS MER:Efter dödsolyckan i Göteborg – nu säkras Älvsåkersskolan: ”Uppenbar fara”

LÄS MER:Många ville vara med när nya hembygdsmuseet invigdes

LÄS MER:Energi, skola och kriminalitet viktiga frågor – men årets val var svårt för många

ANNONS