Här är förskolan som serverar toppklassig restaurangmat

På föräldrakooperativet Myrstacken i Åsa får barnen sen en tid tillbaka så kallad fine dining. Det kan vara halstrad lax med pumpakräm, buerre blanc och kokt potatis. Påsklunchen blev lammstek med rotfruktskaka, rosmarinsky och rödbetshummus.
– Nam-nam-nam, det var jättegott, säger Arvid Vesternäs, 3.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Det är förmiddag på förskolan Myrstacken i Åsa och snart dags för lunch. Köket har alltid varit en central del av barnens utbildning och man arbetar därför mycket för att barnen ska känna sig delaktiga i maten som lagas.

– Det handlar om att barnen ska få andra smaker och upplevelser. Det här läsåret reser vi runt i olika länder där en undervisningsdel är matkulturen för det landet. Nyss var vi i Kina och åt bland annat dumplings och vårrullar och där barnen fick möjlighet att testa att äta med pinnar, säger förskoleläraren Karin Lidén.

Hon fortsätter:

– Just nu är vi i Namibia där barnen ska få möjlighet att sitta ute på marken och äta mat lagad över elden för att få uppleva nomadfolket Himbas matkultur. Det är i vårt projekt en viktig del att de får smaka och uppleva på olika sätt från olika delar av världen för att ta del av andras kulturer.

ANNONS

Mer positiv inställning till mat

Hon har tidigare arbetat på kommunal förskola och märker skillnad på barnens inställning till mat.

– Barnen är mer positiva till mat, smakar gärna och äter mycket. Jag upplever att det erbjuds en större variation. Förutsättningarna kan variera från verksamhet till verksamhet och det är klart att det är skillnad om man har en kock på plats eller får det levererat från ett storkök.

– Det är kul att se hur barnen vågar testa mer och mer och det är aldrig något tvång utan vi uppmuntrar om de vågar testa, säger Petronella Gustavsson, barnskötare.

Får önska maträtt när man fyller år

Föräldrakooperativet har sällan halvfabrikat och köper in kött lokalt från Hamragård och fisk från fiskbilen i Åsa. Det serveras nybakt bröd och flera valmöjligheter av frukt och grönsaker. När barnen fyller år får man önska maträtt.

– Då är det inte pizza och hamburgare som kanske många tror utan barnen kan önska allt i från tomat- eller morotssoppa som de får här eller kycklingcurry, säger Karin Lidén.

Tror du att maten som de får här gör barnen mer kräsna hemma eller när de sen kommer till skolans värld?

– Nej det tror jag faktiskt inte. Jag tror man kommer att sakna maten man fick här. Men jag tror att det gör att barnen vågar smaka mer för de har lärt sig att allting inte smakar som det ser ut och att de blir mer positiva till mat.

ANNONS

”Får direkt respons av barnen”

Kocken Marcus Martinius, som tidigare har arbetat på restaurangen Jungman Jansson på Önnereds brygga i Göteborg, tycker det bästa med sitt jobb är när barnen vågar testa något nytt.

– Du får direkt respons av barnen och det är väldigt positiv respons oftast. ”Det här är min smak”, brukar de säga. De är våghalsiga, säger han.

Han har lagat lammstek från Hamragård, med rotfruktsterrin, rosmarinsky och rödbetshummus. Till mellanmål blev det rabarber och jordgubbskompott med keso och havrecrumble.

– Jag får väldigt fria tyglar och det är roligt. Sen tar jag in önskemål från barnen såklart. Jag ser det här som min restaurang och barnen som mina gäster.

Dagens lunch: En succé

Libelle Dafnelius, 5, vet vilken som är hennes favoritmaträtt på förskolan.

– Indiskt. När vi åt det var det ingenting kvar på tallriken, säger hon.

– Jag gillar pannkakor. Det får vi ibland till mellanmål, säger Nils Svarén, 4.

Alla barnen äter dagens lunch i godan ro och tallrikarna skrapas rena. Lammet, morötterna och rotfruktskakan var en succé.

– Bra, det var gott, säger Vera Theodorsson, 5.

– Nam-nam-nam, det var jättegott, säger Arvid Vesternäs, 3.

LÄS MER:Titta in i Varlaskolans nybygge – snart plats för 900 elever

LÄS MER:Oväntade vinnaren när barnen bestämde bambamat – ”Kommer på matsedeln”

LÄS MER:Förskolan vill byta namn – risk för mobbning: ”Kan användas nedsättande”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS