Oväntade vinnaren när barnen bestämde bambamat – ”Kommer på matsedeln”

Det stod mellan Tikka Masala kyckling och fisktacos. Smakpanelen på Hedeskolan var nästan rörande överens. Fisktacos kommer att serveras på måltidens dag den 20 oktober i alla Kungsbackas skolor.
– Det är lite roligt att vi har chans att bestämma. Sen får vi se populära vi blir i klassen sen, säger Gustav Tennerhed.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Hedeskolans elever ville prata med kommunen om bambamaten. Då föddes idén till att låta eleverna själva bestämma vilken mat som ska serveras på måltidens dag i oktober.

– Tidigare har vi valt ut vilken maträtt som vi ska servera, men det är ju elevernas dag så självklart att de ska få vara delaktiga. Det är jätteroligt att de vill vara med och bestämma, säger måltidsutvecklaren Susanne Söderman.

Eleverna har fått ta fram rätterna

Susanne Söderman tillägger att maten ska serveras på alla skolor i Kungsbacka, från förskolan till gymnasiet, så det gäller att det ska passa alla.

Ungefär tio elever från Hedeskolan fick vara med och ta fram den slutgiltiga vinnaren, mestadels elever från elevrådet och matrådet. Eleverna hade själva tagit fram fem rätter som sedan blev två. Det stod mellan Tikka Masala kycklingspett, grönsaker, ris med raitasås, och fisktacos med grönsaker och mango-chillisalsa och rökt chillimajo.

ANNONS

– Kycklingen var jättegod men den hade behövt lite mer kryddor. Fisktacosen var godast, säger Nourhan Mohamad, som går i klass 5a.

Hur känns det att få bestämma vilken maträtt som ska serveras i alla Kungsbackas skolor?

– Ska vi göra det? Det är jätteroligt såklart, yes vi är bäst.

”Bra att man får vara med och bestämma”

Förutom de två rätterna fick eleverna välja vilken fisk som skulle serveras i tacosen, det var antingen en fiskfärs eller hel fisk. Den hela fisken, som även är den som serveras på restaurang Pinchos, vann.

– Den var mer smakfull. Det har varit kul att få välja ut vilken maträtt som ska serveras, det är bra att man får vara med och bestämma, säger Enja Heringhaus, i 6a.

Mjuka bröd till tacosen röstades också igenom och till efterrätt blir det glassbåtar.

– Det är lite roligt att vi har chans att bestämma. Sen får vi se populära vi blir i klassen sen, säger Gustav Tennerhed, 8a, ordförande i elevrådet.

Cirka 25 kronor per portion

Förra året på måltidens dag var det vildsvinsfärslimpa, i år blir det fisktacos. Ungefär 18 000 måltider ska göras och varje portion kommer ungefär kosta runt 25 kronor inklusive sallad, dricka och efterrätt.

– Faller det hela väl ut så kommer det komma på matsedeln. Det här var ett lyckat koncept. Så nästa gång kommer en annan skola få bestämma, säger måltidsutvecklaren Susanne Söderman.

ANNONS

LÄS MER:Matsvinnet i skolorna: 105 ton slängdes förra året

LÄS MER:Här öppnar Kungsbackas nästa restaurang: ”Hoppas vi hinner”

LÄS MER:Åsaskolans rektor om brandlarmet: ”Åkte ner omedelbart”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS