Klass 5A på Gottskärs Grundskola. Bild: P4 Halland
Klass 5A på Gottskärs Grundskola. Bild: P4 Halland

Gottskärs grundskola bäst i Halland – vann Vi i femman-finalen

Det blev en tajt uppgörelse när Gottskärs grundskola mötte Lyngåkraskolan i den halländska Vi i Femman-finalen. När matchen var över stod Gottskärsbarnen som stolta segrare.

ANNONS

Gottskärs grundskola hade tagit sig till den halländska finalen bland annat genom att slå Bockstensskolan från Varberg i semifinalen. I den avgörande finalmatchen ställdes klassen mot Lyngåkraskolan från Harplinge i en tät och tajt finalomgång där de bägge lagen mer eller mindre följde varandra i poängställningen.

LÄS MER:Efter endast 13 år – skolan är redan för liten

Och som alltid i Vi i femman-sammanhang var frågorna både många och kluriga. Under finalen fick de tävlande svara på frågor om knepiga coronaord, bakverk från Mellanöstern och blåsinstrument, och om lodjuret räknas till kattdjuren.

Ryckte tidigt

Bakom mikrofonerna för Gottskärs grundskola satt Zoe Truija Wellington och Felix Ekberg, som lyckades skaffa ett litet försprång under matchens första del.

I halvtid stod det 15-13 till Gottskärsklassen och legendariska programledaren Per Qvarnström undrade hur det varit att tävla så mycket?

– Det har varit kul men pirrigt, summerade Felix och fick medhåll av lagkamraten Zoe.

– Det är kul att tävla, summerade hon i halvlekspausen.

Och finalen gick vidare med frågan ”Vad heter de tre länderna granne med Finland på andra sidan Östersjön”, där Gottskärsbarnen satte Estland, Lettland och Litauen utan ett uns av tvekan.

Säkrade ”stegen”

I slutet av finalen kopplade Gottskär greppet genom snabbfrågorna och mötte det avslutande tävlingsmomentet med fyra poängs ledning över Harplingeklassen.

LÄS MER:12-åringarnas fina initiativ – pärlarmband för Cancerfonden

Och i den så kallade ”stegen” säkrade Gottskär till slut en viktig fyrapoängare, som räckte för att hålla undan och vinna med finalen med 26-24 över Lyngåkra.

Vilka tre lokala Vi i Femman-vinnare som går vidare till TV-final har avgjorts genom ett särskilt tävlingsmoment mellan de tävlande klasserna. Vinnarna där blev Brandthovdaskolan 5A i Västerås, Lillåns skola klass 5A i Örebro och Vårfruskolan klass 5B i Lund.

LÄS MER:Så blir nya Björkris – bostäder och lyxigt motionsområde

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS