Föräldrarna frågade ut politikerna om Åsa Gårdsskola

Det var ett stort uppbåd när politikerna bjöd in till dialog om Åsa Gårdsskola. Ett 50-tal föräldrar var samlade när frågorna haglade, den mest brännande punkten var hur man ska lösa den akuta situationen på skolan för att behålla de lärare som är kvar på skolan. Många frågor blev dock obesvarade och bollades vidare till skolledningen.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Lärare som säger upp sig, inställda lektioner och elever som pratar med varandra om att byta skola. Och dålig information från skolan och skolledningen om vad som görs åt situationen. Så beskriver föräldrarna läget på Åsa Gårdsskola till politikerna som mötte dem under tisdagskvällen. Bakgrunden är den successiva avvecklingen av högstadiet som flyttas till Åsaskolan.

Nämnden: Det minst dåliga beslutet

Ett 50-tal föräldrar var samlade för att ställa frågor till politikerna under kvällen. Christian Johansson (M), regionpolitiker i Halland och själv från Åsa, bjöd in till frågor och hade bjudit med Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande och Anders Ekström (M), för- och grundskolenämndens ordförande.

– Det var ett enigt beslut i nämnden. Det var ingen av oss som tyckte det var ett bra beslut men det var det minst dåliga. Vi tog ett beslut och det måste vi stå för fullt ut. Sen följer vi givetvis vad som händer, säger Anders Ekström.

ANNONS

LÄS MER:Gårdsskolans föräldrar: Vi kräver möte med politikerna

– Om ingen tyckte att det var ett bra beslut. Har inte ni rätt att skicka ärendet på återremiss? Frågar en förälder.

– Vi har tröskat med det här i fyra år nu, tittat på många olika lösningar och kört ärendet i botten. Vi kan alltid återvisa ett ärende men det blev viktigt att besluta eftersom rektorerna inte kunde sköta sitt arbetsmiljöansvar då det var så trångt med elever, säger Anders Ekström.

LÄS MER:Efter lärarflykten – rektor kallar till krismöte

”Eleverna pratar nu om att byta skola”

Det var många föräldrar som ville ställa frågor under mötet, men de viktigaste frågorna var hur man ska lösa situationen nu på skolan när flera lärare har slutat och många har sagt upp sig. Den frågan bollades dock vidare till skolledningen.

– Jag har fått till mig att man håller på att rekrytera personal och att flera tjänster är tillsatta. Den informationen jag fått är att det inte ha varit några inställda lektioner, säger Anders Ekström.

LÄS MER:Lärarflykt efter beslut om att avveckla högstadiet: ”Det är kaos”

Här blir det protester. Flera föräldrar motsätter sig och förklarar att läget är allvarligare än så.

– Lärarna vet inte själva vad som kommer hända. Vikarier ber eleverna gå till rektorn för att de har inte lektionsupplägg. Det är svårt att rekrytera nya lärare och när kollegan säger upp sig blir det tyngre för de lärarna som finns kvar. Det är en orossituation just nu på skolan som man måste hantera. För att behålla de lärarna som är kvar, säger en förälder.

ANNONS

– En annan oro är att eleverna nu pratar om att byta skola. När jag frågar min son vad han och hans klasskompisar pratar om så är det att byta till en annan skola för att så många lärare har sagt upp sig. Och det är jättetråkigt, för vi älskar den här skolan. Det är en jättebra skola men detta förstör den samsyn som varit på skolan tidigare, säger en annan förälder.

LÄS MER:Lögnen om avtal blev riksnyhet – skolchefen Maria Andersson fick förklara sig

Föräldrarna efterfrågar bättre information

Den sista kvarten diskuteras olika lösningar för skolan. Alla föräldrar efterfrågar bättre information från skolan och även högre uppifrån, från skolledningen.

– Det ska ske, det har jag fått till mig, säger Anders Ekström.

Det kommer även förslag från föräldrarna att skolan borde ta reda på vad lärarna tycker om situationen och vad de behöver för att vilja stanna kvar på en skola som ska avvecklas.

– Kan inte alla få flytta samtidigt? Det är ju ingenting som vi ville från början eftersom vi tycker om skolan men nu när situationen ser ut som den gör? Frågar en förälder.

– Det kan vi utreda om intresset finns, säger Anders Ekström.

LÄS MER:Rektorn fick tio månadslöner för att sluta

”Löser ju inte den akuta situationen”

Efter mötet med politikerna satt föräldrarna kvar för att diskutera nästa steg. Några av frågorna förblir obesvarade men de alla är överens att inte ge upp så lätt. Fortfarande vill de ha svar på hur man ska arbeta för att behålla lärare som är kvar på skolan och hur ska eleverna vilja gå kvar på en skola när lärarna försvinner.

ANNONS

– Det känns hopplöst, säger en förälder.

Emma Tisell, som har en dotter i sjuan, tycker ändå att mötet att mötet gav något. Även om frågan fortfarande kvarstår: hur ska man behålla de lärare som finns kvar?

– Det var bra att politikerna kom hit och lyssnade på oss och det känns som att det var några saker som de tar med sig. Men det löser ju inte den akuta situationen som vi befinner oss i nu, säger hon.

LÄS MER:Skolchefen svarar på kritiken: ”Vi gör allt i vår makt”

Regionpolitikern och Åsabon Christian Johansson (M) är nöjd med kvällens möte.

– De kom med konkreta förslag vad som kan göras åt situationen bland annat att de vill ha bättre information och dialog med skolledningen. Jag hoppas de som var där känner att det var ett bra möte och förstår vad vi politiker kan göra. Vi vill lyssna och sen får vi se vad vi kan hjälpa till med. Men jag vill att Åsa Gårdsskola ska fortsätta vara en bra skola, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS