Fyren visar upp klimatsmart byggnadsvård: ”Hållbara livet i fokus”

Under mars månad tar årets klimatmånad plats inne i Kulturhuset Fyren. En av årets utställningar heter Klimatklokt och fokuserar på klimatsmarta tips till husägare.
– Många vill renovera och ta hand om äldre hus. Att minska slit och släng är i fokus, säger kommunantikvarien Sofia Larsson.

ANNONS
|

Mellan den första och 13 mars tar utställningen Klimatklokt upp allt från information om de klimatförändringar som råder till tips på hur du tvättar huset och tätar fönster. Till exempel kan du med hjälp av linoljefärg, pensel, färgskrapa, fönsterkitt och glasskärare få dina äldre fönster att hålla i hundratals år.

Enkla medel till att bli klimatklok

– Utställningen tar upp småsaker som man kan ta med sig som husägare. Enkla medel som kan förbättra och få ditt hus att hålla längre på ett varsamt sätt och på sikt sänka kostnader. Har man ett gammalt hus kan man få tips hur man kan planera och tänka smart kring sitt boende, säger Sofia Larsson, kommunantikvarie i Kungsbacka Kommun.

ANNONS

– Utgångspunkten är de stora klimatförändringarna som hotar kulturarvet. Till exempel kan man se att det regnar mer vilket bidrar till mer fukt och även översvämningar. Utställningen tar upp hur man ska tänka mer långsiktigt kring dessa problem. I det stora hela handlar det ju om vilken skillnad man kan göra själv, säger Sofia Larsson.

Utställningen producerades ursprungligen 2018 av Slöjd och Byggnadsvård och har tidigare visats på flera ställen i Västra Götaland. Den har nu omarbetats av Kulturmiljö Halland med anpassade bilder och information efter Hallands miljöer.

Ökat intresse för hållbar livsstil

Sofia Larsson har på senare tid märkt ett ökat intresse för byggnadsvård och gamla hus bland unga människor.

– Det är många som vill flytta ut på landet och renovera och ta hand om äldre hus. Det hållbara livet och att minska slit och släng är i fokus. Det är ju helt vansinnigt egentligen att man till exempel slänger ut funktionella kök när man kan ta hand om dem, säger hon.

Sofia Larsson är kommunantikvarie och tycker utställningen Klimatklokt är en viktig del av klimatmånaden.
Sofia Larsson är kommunantikvarie och tycker utställningen Klimatklokt är en viktig del av klimatmånaden. Bild: Jenny Olsson

Niondeklassare visar reportage

Under årets klimatmånad samarbetar kommunen med förvaltningen för Teknik, Kungsbackas FN-förening, Hedeskolan och Naturskyddsföreningen. Utöver Klimatklokt kommer bland annat författaren och journalisten Jens Liljestrand, som har skrivit boken Även om allt tar slut, berätta om hur boken kom till, vad klimathotet gör med människor och vad han tror att vi kommer att tänka om oss själva om 500 år. Dessutom kommer elever i årskurs nio på Hedeskolan skriva och ställa ut reportage om miljöförstörelse med fokus på plasten som hamnar i våra hav.

ANNONS

LÄS MER:Björn Natthiko Lindeblad kan få minnesmärke i Åsa: “Det vore jätterätt”

LÄS MER:S petar kommunalrådet – Eva Borg får sistaplatsen på listan till höstens val

LÄS MER:Kommunikatörerna har blivit en miljonindustri – kostar 17 miljoner kronor per år

ANNONS