Yrkesfiskebasen och Frillesåsprofilen Viking Bengtsson återvänder till partipolitiken och nomineras till förstaplatsen på Vänsterpartiets Kungsbackalista.
Yrkesfiskebasen och Frillesåsprofilen Viking Bengtsson återvänder till partipolitiken och nomineras till förstaplatsen på Vänsterpartiets Kungsbackalista. Bild: Charlotte Gad

Frillesåsprofilen återvänder till partipolitiken: ”Har aldrig riktigt lämnat”

Viking Bengtsson, yrkesfiskebas och tidigare landstingspolitiker i Halland, står som förstanamn på Vänsterpartiets kommunlista. Tvåa är Violet Dunér, som lämnade politiken 2014 efter att ha suttit många år som vänsterns toppnamn.
– Vi som har erfarenhet behövs mer än någonsin, säger de båda veteranerna om partiets återbruk i lokalpolitiken.

ANNONS
|

Viking Bengtsson är på senare år kanske mest känd som lokal bas för yrkesfisket i Halland. I den rollen har han tagit strid både mot miljöförstöring, men också mot nya regleringar av fisket. Dessutom har han varit en välkänd debattör när det gäller både pendeltåg och utbyggnader i Frillesås.

Bengtsson satt i många år som politiker för Vänsterpartiet i dåvarande Landstinget Halland. Den mer aktiva partipolitiken lämnade han dock för snart 20 år sedan.

– Men jag var faktiskt med och skrev de första utkasten till det som senare skulle bli region Halland, säger han.

Toppar listan

Nu återvänder han till partipolitiken. Drygt 70 år gammal nomineras han till förstaplatsen på Vänsterns kommunlista i Kungsbacka.

ANNONS

– Jag vill inte kalla det comeback. På många sätt har jag ju aldrig riktigt lämnat politiken, jag har jobbat med både arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer och det är mycket politik. Däremot kan man väl säga att jag återvänder till partipolitiken, säger Viking Bengtsson.

I medvind

Efter partiledarbytet på riksplanet har vänstern haft en medlemsboom som syns i Kungsbacka också.

– Vi har totalt 26 namn på listan till valet i höst. Förr hade vi knappt 26 medlemmar. Nu är medlemsantalet över hundra personer, säger Viking Bengtsson.

Mentor åt de yngre

Tvåa på kommunlistan är en annan partiveteran. Violet Dunér, lärare och pedagog, satt i många år som partiets toppnamn i kommunfullmäktige. Inför valet 2014 lämnade hon den lokala politiken. Då för att lämna plats åt andra och inte sällan yngre namn i partiet.

Nu kliver hon tillbaka, som vapendragare till Viking Bengtsson, men också som mentor åt de yngre och nyare politikerna på partiets lista.

– Vi har fått en hel del nya medlemmar, och då tror jag det är bra att det finns några som jag och Viking. Vi har varit med förut och har erfarenhet av det politiska arbetet, säger Violet Dunér.

På tredje plats på kommunlistan återfinns Patrik Jervne Henestam, 31 år gammal och boende i Vallda. Vänsterpartiet har sedan förra valet två mandat i kommunfullmäktige.

ANNONS

LÄS MER:Förlorade kampen om kommunalrådsposten – nu hoppas Schölander på riksdagen

LÄS MER:Ny undersökning – var fjärde politiker har hotats

LÄS MER:Bilfri Borgmästarebro splittrar makthavarna: ”En komplex fråga”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS