Hovrätten i Göteborg köper inte mannens förklaring och dömer honom för grovt rattfylleri.
Hovrätten i Göteborg köper inte mannens förklaring och dömer honom för grovt rattfylleri. Bild: Hampus Eklund

Friades helt i tingsrätten – döms nu för grovt rattfylleri

Skåpbilen vinglade fram längs en väg i kommunen och Kungsbackabon blåste positivt. Han misstänktes för grovt rattfylleri men friades helt i tingsrätten. Men hovrätten köper inte att mannen ska ha druckit efter färden och dömer honom för grovt rattfylleri.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Händelsen utspelade sig för två år sedan. Polisen fick då larm från en person som körde bakom en skåpbil som ”körde oregelbundet och vinglade från sida till sida på vägen mer eller mindre hela vägen”.

Det var passageraren i den bilen som ringde 112 som även fick med skåpbilens färd på film. Vittnet beskriver också att: ”vid upprepade tillfällen var skåpbilen nära att köra i diket och krocka med motgående trafik.” Händelsen skedde på en väg i kommunen. I skåpbilen satt en man i 60-årsåldern som var på väg hem till sin bostad.

Förklaringen: Druckit efter han parkerat bilen

Även polisen beskriver färden som vinglig och de körde efter mannen till sin bostad. Där blåste han positivt och han fick följa med till polisstationen. Mannen själv hävdade att han hade parkerat bilen hemma. Därefter hade han gått in i garaget för att ta sig ett glas whiskey och sedan kom polisen.

ANNONS

Tingsrättens bedömning var att mannen hade kört på ett ”uppenbart trafikfarligt sätt” men att det var rimligt att han förtärt alkohol efter färden.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten som inte köper mannens förklaring.

– Inledningsvis noterar hovrätten att redan det beskrivna körsättet i sig talar för att NN har varit påverkad av alkohol vid körningen, skriver hovrätten i sitt domslut.

”Påtaglig fara för trafiksäkerheten”

Domstolen skriver även att polisernas vittnesuppgifter talar emot att mannen skulle ha druckit efter färden. Enligt polisen satt mannen kvar i bilen när de kom fram till bostaden och de hade mannen under uppsikt fram tills att han fördes till polisstationen, där han blåste 0,96. Hovrätten bedömer att han vid färden varit alkoholpåverkad.

– Med hänsyn till att han vid färden upprepat har vinglat över vägen, kraftigt pendlat i hastighet samt varit på väg ner i diken har hans körning inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten, skriver hovrätten.

Mannen döms till fängelse i en månad för grovt rattfylleri.

LÄS MER:Duo hade knarkfabrik ute på landet – döms till fängelse: ”Organiserat”

LÄS MER:Misstänkt drograttfull förare stoppad i Fjärås

LÄS MER:Kungsbackabo döms till fängelse för tolv brott – för andra gången

ANNONS