Kuggaviken, arkivbild.
Kuggaviken, arkivbild. Bild: Tobias Sandblom

Första badvattenprovtagningen utförd: ”Något förhöjd bakteriehalt”

Varje år tas vattenprover från olika badplatser runt om i Kungsbacka. Detta görs för att kolla hur mycket bakterier som finns i vattnet. Nu har kommunen utfört det första testet, där endast vattnet vid Kuggavik och Krokvik fick en anmärkning.

ANNONS
|

Denna sommar kollar kommunens inspektörer hur hög bakteriehalt vattnet har vid 16 stycken stränder. I sommar kollas vattnet var tredje vecka.

Totalt blir det fyra gånger: 7 juni, 28 juni, 19 juli och 9 augusti.

– Provet ska tas där vattnet är minst en meter djupt. I bland tas det från brygga och är det bara en strand får vi vada ut en meter. Sedan har vi sterila prover som laboratoriet har försett oss med. Den fylls och hålls kyld till att den skickas tillbaka för analys, säger Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

LÄS MER:Sandstränder och klippor – ”badexperterna” avslöjar: Här är Kungsbackas badpärla

Analyserar två typer av bakterier

Den 7 juni utfördes de fösta vattentesterna. Alla 16 stränder fick ett gott resultat, alltså tjänligt. Men vattnet vid Kuggavik och Krokvik hade en något förhöjd bakteriehalt.

ANNONS

– Det är två olika bakterier som man analyserar, dels är det e-coli och dels intestinala enterokocker. De finns bland annat i avföring från varmblodiga djur, säger Josefine Bäckström och fortsätter:

– Båda de här bakteriearterna är indikatorbakterier. Om dessa finns kan det även finnas fler typer av bakterier i vattnet. De här bakterierna är lätta att analysera och därför använder man sig av dem.

LÄS MER:Svalkande listan: Här är bästa baden för barnfamiljen i Kungsbacka

Provar om vattnet vid Kuggavik och Krokvik

Josefine Bäckström berättar vidare att det är EU-standard att använda just de här testerna på de här bakterierna.

– Är det väldigt höga halter av bakterier åker vi direkt ut till stranden, sätter upp en skyllt och avråder från att bada däri ett par dagar.

Det kommer även att finnas information via kommunens hemsida om proverna visar höga halter. Men vid Kuggavik och Krokvik kommer det nu bli två omprov av vattnet, och det ena gjordes redan i torsdags.

– Men nu var det bara lite högre än gränsvärdet. Det kan vara av flera olika anledningar varför det har blivit så. Bland annat kan det vara något tillfälligt eller så kanske det kan vara att vi har hanterat provet fel. Därför gör vi fler prover.

LÄS MER:Här kan du se fotbolls-EM i Kungsbacka i sommar

Söndrig avloppsledning: Vanlig anledning till otjänligt vatten

Det tar ungefär två dygn innan kommunen har svaret. Och nästa prov kommer att tas på måndagen den 14 juni. Vattenproverna mäts utifrån tre olika kategorier.

ANNONS

– Det här, första provet, var tjänligt med en anmärkning. Ser det bra ut är det tjänligt och är de riktigt dåligt är det otjänligt. På måndag tar vi ett till prov för att vara helt säkra på läget. Efter det får vi se hur vi går vidare.

Hur gör ni om vattnet fortfarande är dåligt?

– Om det fortfarande ser dåligt ut så utreder vi vad orsaken kan vara. En vanlig orsak kan vara att regnvattnet drar med sig smuts ut i vattnet. En annan kan vara att en avloppsledning har gått sönder.

Här är badplatserna där vattnet testas:

Gårda brygga Norra

Gårda Brygga Södra

Hanhals holme

Kuggavik-Krovik

Lerkil

Rågelund

Röda holme

Smarholmen

Särö Västerskog

Sörvik

Tjolöholm

Torstensvik

Utholmen-Gottskär

Vallda Sandö

Vallersvi

Örsviken

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS