Cecilia Ljungkvist-Holm, folkhälsoutvecklare i Kungsbacka kommun och ansvarig projektledare, och Karin Jansson från Region Halland.
Cecilia Ljungkvist-Holm, folkhälsoutvecklare i Kungsbacka kommun och ansvarig projektledare, och Karin Jansson från Region Halland. Bild: Kungsbacka kommun

Fokus på psykisk hälsa i Kungsbacka: ”Negativa normer påverkar alla”

Under november sätter Kungsbacka kommun åter fokus på psykisk hälsa. Det är sjätte året i rad som kommunen arrangerar temamånaden Psyklyftet då man fokuserar extra på psykisk hälsa.

ANNONS

I sex år i rad har kommunen under november arrangerat Psyklyftet – ett projekt som syftar till att minska stigman kring psykisk hälsa. Tanken är att temamånaden ska öppna för samtal för att få människor att prata om självkänsla och livsfrågor, skriver Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

– Negativa normer påverkar alla som lever i samhället. Det kan handla om diskriminering på grund av ålder, etnicitet, funktionsförmåga eller sexuell läggning. Att samtala om normer och att uppmärksamma de normer vi möts av dagligen skapar ett mer inkluderande och tillåtande samhälle, säger Cecilia Ljungkvist-Holm, folkhälsoutvecklare i Kungsbacka kommun och Karin Jansson från Region Halland i pressmeddelandet.

ANNONS

Unga upplever en press

Årets tema är normer, krav och ideal och i dagens samhälle är det många unga som enligt Cecilia Ljungkvist-Holm och Karin Jansson beskriver att de upplever en press kring vem de ska vara och hur man ska se ut.

Båda anser att det är viktigt att samtala kring psykisk hälsa och att psykisk hälsa görs mindre tabubelagt. I samtal med unga invånare i Kungsbacka har de tagit reda på vad som kan påverka deras psykiska mående.

– Många unga berättar om negativa normer kring hur man ska vara som kille eller hur man bör vara som tjej, hur man alltid ska vara tillgänglig, ha råd med och äga de rätta plaggen och väskorna och hur de upplever sig granskade varje dag de kommer till skolan, säger Cecilia Ljungkvist-Holm.

Utställningar och föreläsningar

Under månaden ges tillfälle att se utställningar, hänga på dansworkshop, lyssna på föreläsare med mera. Nina Rung, känd kriminolog och debattör, föreläser om tjejer och jämställdhet och Atilla Yoldas, författare och journalist, ger en digital föreläsning om myterna kring mansrollen.

Även på Fyren och Kungsbacka teater ges föreläsningar och föreställningar på temat hbtq+.

Under en vecka, 21–27 november, ingår nationella kampanjen En vecka fri från våld, som uppmärksammar mäns våld mot kvinnor och fokuserar på vikten av att arbeta våldsförebyggande.

ANNONS

Psyklyftet

Psyklyftet är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Region Halland, Studieförbundet Vuxenskolan, Svenska kyrkan och andra kommuner i Halland.

Fullständiga programmet: Psyklyftet - en månad om normer, krav och ideal

LÄS MER:Maria Andersson lämnar Kungsbacka för toppjobb i Göteborg

LÄS MER:Världsstjärnor lirar dragspel på välgörenhetskonsert

LÄS MER:Formstarka Aranäs tog ännu en seger

ANNONS