Världsstjärnor lirar dragspel på välgörenhetskonsert

Karlssons musik fyller 50. Det firar man med en välgörenhetskonsert på Kungsbacka teater med några av världens bästa dragspelare.
– Det blir en helt unik konsert, säger delägaren Sven Karlsson.

ANNONS
|

Vart femte år arrangerar Karlssons musik en välgörenhetskonsert där man donerar pengarna till Barncancerfonden. Den 14 mars 2020 skulle man ha firat 50 års-jubileum, men pandemin grusade festplanerna och man tvingades skjuta fram firandet hela fyra gånger. Men nu på söndag blir det av och Karlssons musik slår på stort och firar med några av världens bästa dragspelare på scenen.

Brassar på med artister

– Det är ett rejält uppbåd av artister. De ställer upp utan gage och därför kan vi verkligen brassa på med väldigt många artister, säger Sven Karlsson på Karlssons Musik.

– Det blir musik från hela världen med en mix av olika stilar, folkrock, jazz och traditionellt.

ANNONS

I skrivande stund kan man räkna biljetterna som finns kvar på ena handens fingrar. Biljettrycket har varit skyhögt och trots att evenemanget ställts in och flyttats flera gånger så är det få som lämnat tillbaka sina biljetter.

Bach på dragspel

Varför är dragspelsgenren så populär? Sven Karlsson tror att det är blandningen av stilar som gör att fler har blivit nyfikna på instrumentet. Men det finns fortfarande förutfattade meningar om vad som slarvigt kallas ”gammeldans”.

– Folk är ibland kritiska till dragspelsmusik och förknippar det med gammeldans, som är en otroligt liten del av genren. Det finns så mycket. Argentinsk tango till exempel. Folk kan ha lyssnat på Piazzolla utan att tänka på att det är dragspel. Och i internationella dragspelstävlingar framför man klassisk musik på dragspel, säger Sven och tillägger.

”Blir en mäktig musikupplevelse”

– Men gammeldans är stort i Sverige, även om det är en subkultur. På festivaler utomlands spelas traditionell svensk dragspelsmusik och upplevs då som exotisk.

Artisterna som äntrar scenen under söndagens konsert är några av Sveriges främsta dragspelare. Men också tre världsmästare på dragspel gästar föreställningen.

– Många som kommer på konserterna vet kanske inte så mycket om dragspelsmusik. De kommer för att de vet att det alltid blir en bra show och en jättebra konsert. Vi kan lova att det blir en mäktig och oerhört varierad musikupplevelse.

ANNONS

Konserten äger rum söndag 30 oktober på Kungsbacka teater med start kl 16.

LÄS MER:Fullsatt dragspelsgala blandar musikstilarna

LÄS MER:Ny fyller dragspelskungen 80

LÄS MER:Fort fullt när dragspelskungarna ordnade fest igen: ”Bjuder tillbaka”

ANNONS