Fiskare försökte sälja för små humrar – döms för tjuvfiske: ”Har bytt ut”

Kontrollanterna slog till mot fiskeauktionen. Då upptäcktes att flera humrar var för små. Nu döms två yrkesfiskare från Kungsbacka för tjuvfiske.
– Någon har bytt ut humrar, säger en av männen i rätten.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Händelsen sträcker sig så långt tillbaka i tiden som hösten/vintern 2020. Då genomförde kontrollanter på Hav- och vattenmyndigheten en undersökning på Göteborgs fiskeauktion.

Där kontrollerades flera olika lådor med humrar. Först används ett så kallat carapaxmått där man mäter avståndet mellan ögonhålans bakkant och ryggsköldens slut, som måste vara minst nio centimeter. De som är för små mäts sedan på nytt med ett skjutmått.

Borde släpps tillbaka

Två yrkesfiskare från Kungsbacka kommun hade levererat flera humrar som var för små och som borde ha släppts tillbaka i havet.

I samband med upptäckten på fiskeauktionen, åkte Kustbevakningen till yrkesfiskarnas hemmahamn i Kungsbacka kommun.

I en tamp vid bryggan där en av männen har sin förtöjningsplats, hittades åtta humrar i en så kallad sump. Alla var av undermålig kvalitet.

Borde veta om reglerna

– Någon har stulit sump och planterat den hos mig. Jag vet inte vem det kan vara, men det är inte vanligt att man använder sin egen utrustning om man tjuvfiskar, säger en av männen.

Varbergs tingsrätt anser att männen inte begått gärningen med uppsåt. Däremot är de erfarna fiskare och borde ha haft bättre koll och vetat om vilka regler som gäller.

De döms för två fall vardera av brott mot fiskelagen. En av männen får böter på 7 320 kronor. Den andre får böter på 2 800 kronor.

LÄS MER:Politisk enighet – supervall ska skydda staden från havet

LÄS MER:Bättre muddra än bygga havsvall och dammluckor

LÄS MER:Tröttnat på ständigt sabotage på populär badplats: ”Ska spela Allan”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS