”Fartkameran” på Spårhagavägen helt laglig

För en vecka sedan valde polisen att beslagta den mystiska fartkamera som dykt upp på Spårhagavägen. Misstanken var att den var äkta, men det visade sig vara en helt vanlig fågelholk – nu återförs den till sin rättmätige ägare.
– Fåglarna blir nog glada, säger Anders Lycke, förundersökningsledare vid polisen.

ANNONS
|

Det var i början av april som en mystisk fartkamera uppmärksammades på Spårhagavägen i höjd med Hällesås, strax intill kommungränsen mellan Kungsbacka och Mölndal.

Kameran saknade den upplysningsskylt som ska varna bilförare om att en fartkamera strax kommer dyka upp. När Trafikverket, som äger alla fartkameror som sätts upp i Sverige, kontaktades angående den nya kameran blev de minst sagt konfunderade.

– Det här är ingen kamera som vi har satt upp, sa Thomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

De kunde inte svara på vem som satt upp den och valde att gå vidare och undersöka saken. Det hela beskrevs som ett mysterium.

ANNONS

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen har plockats ner

Misstänkte att den var äkta

Det visade sig senare att fartkameran var byggd av den privatperson som ägde marken strax intill vägen. Han var helt enkelt trött på alla fortkörare och valde därför att ta saken i egna händer – han byggde en egen fejkad fartkamera som egentligen var en fågelholk.

Men att kameran inte var äkta var både Trafikverket och polisen tveksamma till.

– Man misstänkte att den egentligen var verklig och flyttas från en annan plats, vilket inte är tillåtet, säger Anders Lycke, förundersökningsledare vid polisen.

I onsdags förra veckan stod det därför klart att ”kameran” skulle beslagtas av polisen för att sedan undersökas av Trafikverket.

– Den var oerhört välgjord, man får verkligen ha en ådra för att tillverka bra saker. Det har inte jag men helt klart den här personen. Mig veterligen har jag aldrig sett något så precist, säger han.

LÄS MER:Mysteriet vid kommungränsen: Vem har satt upp fartkameran?

Fågelholk som liknar fartkamera – inte olagligt

Hur privatpersonen som tillverkat fartkameran gått tillväga för att skapa en så lik kopia av en fartkamera vet inte polisen, men att det skulle vara olagligt att sätta upp en fågelholk med det utseendet har de under förundersökningen inte kunnat fastställa.

– Det finns ingen lagstiftning gällande detta. På rak arm hittade vi inget som inte var okej efter att ha pratat med de lärde som håller på med de här kamerorna, både inom polisen och de som jobbar på trafiksidan, säger Anders Lycke.

ANNONS

De tittade bland annat på brottsrubriceringen föregivande av allmän ställning, då någon utger sig för att vara myndighetsperson, men kunde konstatera att det inte rörde sig om det.

– Det var inga sådana saker det handlade om. Det är en fågelholk och det är inte olagligt, inte utifrån vad vi kunnat hitta just nu, säger Anders Lycke.

LÄS MER:Märta och Ellen byggde vinnande fågelholken

Återförs till sin skapare

Precis som att man som privatperson får ställa upp skyltar där det står ”kör försiktigt”, eller ”lekande barn”, får man alltså tillverka sin egna kameraliknande fågelholk.

”Fartkameran” på Spårhagavägen kan alltså komma att återvända om privatpersonen väljer att ställa tillbaka den efter att polisen lämnat tillbaka den.

– Förundersökningen är nu nedlagd och den ska vara på väg tillbaka. Fåglarna som bor där blir nog glada, säger Anders Lycke.

Om han däremot skulle rekommendera andra att ta till en fågelholk som privat fartkamera för att få ner hastigheten på vägen intill sitt hem ställer han sig tveksam till.

– Det finns ju ett syfte med fågelholken men det blir väldigt krångligt. Jag tror att det finns bättre sätt att göra det på, med exempelvis skyltar. I det här fallet var det väldigt speciellt, säger han.

Vad har responsen från fågelholksskaparen varit under utredningens gång?

ANNONS

– Ja, givetvis lite ifrågasättande men absolut förstående till det hela. Det har inte varit några bekymmer alls.

ANNONS