Fantasyinspirerat debutalbum från Josefin Berger: ”Alltid tyckt om sagor och älvor”

Josefin Berger, uppväxt i Kungsbacka, släpper debutalbumet ”A New Dawn (Where I Can Blossom) den 8 augusti. Texter inspirerade av sagovärldar och mystiska väsen möter syntpop-sound.

ANNONS
|

Josefin beskriver sin musik med det egenmyntade begreppet ”Fantasy pop”. Det är som en mix av syntpop, singer-songwriter och new age musik med texter om älvor, orcher och häxor, förklarar hon.

– Det är ett snabbt sätt att säga vad det är jag gör, säger hon.

Tidigare har hon släppt ett gäng singlar och en EP, men nu är det dags för debutalbumet. Just detta album går mer åt syntpop-hållet än vad hennes tidigare låtar har gjort.

– Innan har det ju varit mycket piano och även lite fiol men mer åt singer-songwriter stuket. Nu är det väldigt mycket syntljud helt enkelt.

ANNONS

Josefin växte upp med syntpopband som Erasure, Depeche Mode och Alphaville och hon tror att de ligger till grund för hennes strävan mot syntpop-soundet.

– Det är nog det jag har velat göra hela tiden, men jag har inte vetat hur man gör. Jag har inte kunnat producera innan, berättar hon.

Tog en paus från musiken

Josefin är uppväxt i Kungsbacka och gick estet-musik på gymnasiet. Där fick hon prova på att producera och mixa musik, men tyckte att just den biten var svår att lära sig.

– Jag fastnade för det var så mycket jag inte förstod hur man skulle göra. Jag testade lite men de flesta låtarna blev i otakt för jag visste inte hur jag skulle programmera trummorna.

När hon var 25 år började hon försöka igen och producerade låtar på en ganska enkel nivå, med bara sång och piano.

– Det var bara långa tagningar på sång och piano och jag hade inga effekter eller något. Det blev väldigt grundläggande så jag blev nästan inte nöjd med någonting.

Efter drygt ett år av att producera singer-songwriter-låtar med piano och sång la Josefin musikskapandet på hyllan ett tag, närmare bestämt i sex år. Hon pluggade grafisk design och började jobba som webbdesigner.

ANNONS

– När jag sen tog upp musiken igen så spelade jag med lite olika folk, men jag hittade inte riktigt någon som ville samma musikaliskt som jag. Då kände jag att jag måste börja lära mig producera för annars får jag inte till det så som jag vill ha det.

Fantasyinspirerade texter

Josefin Berger började med att gå en kortare kurs online och sökte sedan in till musikproduktionsprogrammet på musikhögskolan i Ingesund. I våras blev hon klar med sitt första år på utbildningen och ska till hösten börja det andra året.

– Jag har lärt mig extremt mycket det här året, säger hon.

Hon skriver text, musik och producerar låtarna själv. Under året som gått har hon tagit individuella lektioner med en lärare på skolan för att lära sig mer och för att få feedback på låtarna.

– Vi spelar ju upp låtarna för varandra på skolan och ger feedback och jag har fått lite teknisk hjälp, men det är ingen annan som spelar eller sjunger på låtarna.

Josefins texter är fantasyinspirerade och tar med lyssnaren in i sagovärldar med olika väsen. Intresset för fantasy har hon haft sedan hon var barn.

– Jag har alltid tyckt väldigt mycket om sagor och älvor. Jag läste Sagan om ringen i mellanstadiet och tyckte den var fantastisk så jag läste om alla böckerna igen för jag tyckte det blev så tomt när det tog slut, säger Josefin och skrattar.

ANNONS

Hon berättar att det blev naturligt för henne att skriva fantasytexter när hon började skriva låtar på gymnasiet. Efter pausen från musiken blev det ännu tydligare för henne att just fantasy var hennes grej.

– Sen har jag bara spunnit vidare på det.

”Jag hade nog krympt min röst lite”

Musikintresset tror Josefin kommer dels från det faktum att hon älskar att sjunga och har gjort det så länge hon kan minnas och dels från att det alltid var mycket musik i barndomshemmet.

– Jag har tre storebröder så det hördes musik ifrån alla rum i huset, berättar hon.

Intresset för musik tog henne alltså sedan till estet-musik-programmet på gymnasiet. Hon tror att den tiden spelar en roll i att hon nu studerar musik och gör egna låtar.

– Jag kände att jag fick mycket positiv respons på det jag gjorde. Jag hade nog krympt min röst lite under ett tag och min sånglärare hjälpte mig att öppna upp och på något sätt hitta tillbaka till en större röst, berättar Josefin.

Hon säger också att det var inspirerande att träffa nya människor som också var kreativa och intresserade av musik.

– Vi hittade på roliga grejer och fick verkligen utbyte av varandra.

ANNONS

Spelning på medeltidsveckan

Den 8 augusti släpps alltså Josefins debutalbum. Något hon ser fram emot och tycker ska bli roligt. Dagen efter har hon konsert på Medeltidsveckan i Visby.

– Jag har precis börjat bli nervös. Jag pratade med de som anordnar Medeltidsveckan och de berättade att man kommer ha en förspelning på söndagen och det kommer vara mellan 3 000-4 000 personer där.

Spelningen i Visby blir hennes första riktiga konsert med syntpop-soundet. Hon har uppträtt tidigare men bara med hennes singer-songwriter-låtar.

– Det här elektroniska har jag bara gjort en gång tidigare. Det var i radio och det var bara en låt, så nu blir det lite fler låtar, säger Josefin Berger.

LÄS MER:Onsalabon Lee Jacob satsar på gourmetsvamp – odlar i garaget

LÄS MER:Simmare drog på utflykt vid Draget: ”Perfekta förhållanden”

ANNONS