Attackälgen i Palta är död – fälldes av jägare i lördags morse

I flera år har den folkilskna älgkon attackerat och jagat motionärer i Paltaskogen. I gryningen i lördags fälldes hon till slut av jägare, efter särskilt tillstånd av polisen.

ANNONS

 Paltaälgen, som i flera år gått till attack på människor, fälldes i lördags morse av jägare. Arkivfoto/genrebild.
Paltaälgen, som i flera år gått till attack på människor, fälldes i lördags morse av jägare. Arkivfoto/genrebild. Bild: Kajsa Sjölander

I folkmun har hon kallats Paltaälgen och stått för mängder av attacker på allt från motionärer till förskolebarn i skogsområdet. Framför allt har problemen varit särskilt svåra under perioden då kon haft kalvar.

Under försommaren har älgangreppen tilltagit. Bara i slutet av förra veckan råkade flera skogsbesökare illa ut när den oskygga och arga älgkon gick till angrepp.

Klartecken från polis

I fredags kväll fick eftersöksjägarna i Onsala-Vallda polistillstånd att skjuta henne. Det krävs alltid när skyddsjakten sker inom detaljplanerat område.

LÄS MER:Arg älg tillbaka i motionsområde – så ska du bete dig

– Då var hon fruktansvärt ilsken men förhållandena var inte sådana att vi kunde få ett säkert skott, berättar en av jägarna som var på plats.

Nytt tillstånd att skjuta

Först i gryningen på lördagsmorgonen var förhållandena bättre och efter ett nytt klartecken från polisen fick Paltaälgen slutligen möta sitt öde.

Enligt uppgift hittades också hennes båda kalvar, den ena självdöd, den andra i så dåligt skick att den också fick avlivas.

LÄS MER:Här sker flest viltolyckor i Kungsbacka

Magnus Stolpe, Kungsbacka kommuns skyddsjägare, var inte direkt inblandad i avskjutningen, men han är väl bekant med Paltaälgens härjningar.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

– Hon har ju varit något av en följetong. I jaktkretsar kallas sådana här älgar för trädgårdsdjur, de lever för nära människan och blir för vana vid folk. Vi har haft liknande problem med vildsvinen. Problemet är ju att en sådan här aggressiv älgko präglar sina kalvar att bete sig likadant som henne. Ett skogsdjur har ju en naturlig rädsla och respekt för människan, säger Magnus Stolpe.

Är älg-problemen i Palta över nu?

– Det vågar man aldrig säga. Men helt klart ska en älg i skogen inte bete sig så här och så snart de blir en fara för allmänheten så ska man alltid söka polisens tillstånd att skjuta bort dem, säger Magnus Stolpe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS