Efter vårdskandalen på Ekhaga – läget betydligt allvarligare än väntat

Tidigare rapporterade Kungsbacka-Posten om 29 avvikelser på Ekhaga Vård- och omsorgsboende under sommaren. Nu kan vi avslöja att läget är allvarligare än så. Sedan maj 2021 har 220 avvikelser rapporterats – drygt två om dagen.

ANNONS
LocationOnsala||

LÄS MER:Politikern vill få bort Vardaga ur kommunen

Under onsdagsmorgonen var Kungsbacka-Posten först med att rapportera om de allvarliga avvikelser som ägt rum på Ekhaga vård- och omsorgsboende, i Onsala, under sommaren, där bland annat patienter har fått legat i avföring, inte fått sina mediciner samt stopp i katetrar.

Mer än två avvikelser om dagen

Nu visar det sig att det finns ännu fler avvikelser. Sedan den 1 maj 2021 till och med 12 augusti har det kommit in 220 olika händelser där vardera innehåller något som gått fel till på äldreboendet.

Detta innebär drygt två om dagen, och fortfarande kommer det in nya avvikelser dagligen. Bland incidenterna som inträffat de senaste dagarna finns otillräckliga såromläggningar, patienter som lämnats upphissade i sängen och bristande diabeteskontroll.

ANNONS

LÄS MER:Vardaga närmar sig slutet i Kungsbacka

Från avvikelserapporterna kan läsas att flera patienter tvingats ligga med sängen ”mycket högt upp” vilket inneburit risk för vårdskada. Vid något tillfälle har inte heller sängens grindar varit uppfällda varför risken för fallskada varit extra hög.

Nu som tidigare har flera patienter legat i sin egen avföring på grund av brister med hanteringen av katetern. Det kan i sin tur leda till infektioner.

Cheferna ska titta på avvikelserna

Ann-Helen Svensson, enhetschef för hemsjukvården på Kungsbacka kommun har inte hunnit titta på de 220 avvikelserna, och säger att hon vill göra det innan hon uttalar sig.

– Jag svarar bara för de avvikelser som rör hemsjukvården och innan jag vet vad det handlar om så kan jag inte säga så mycket.

Det är företaget Vardaga som utför vården på Ekhaga. Regionchefen Gertrud Öjetoft säger att hon känner till att det rapporterats avvikelser, men inte hur många. När hon får höra siffran blir hon inte förvånad.

– Allt som inte är som väntat ska läggas in som en avvikelse i systemet. Det kan vara att det var blött på golvet, att morötterna inte har kommit eller att medicineringen försenats. 220 avvikelser är inte jättemånga på ett ställe med 90 platser, säger Gertrud Öjetoft.

LÄS MER:Nu får det vara nog!

Arbetet på Ekhaga fortsätter som vanligt

Hon tycker att det är bra att avvikelserna rapporterats in, eftersom man annars inte kan agera på dem. Hon säger också att det som hände så tidigt som i maj redan är utrett.

ANNONS

– Vi tog över verksamheten 1 april, och en del avvikelser kan ha skett i övergången, säger Gertrud Öjetoft.

Men de avvikelser som vi tittat på, som skett de senaste dagarna, har inte handlat om försenade morötter, utan om brukare som legat upphissade i sängar och som inte fått sina sår omlagda och så vidare, så det sker fortfarande brister i vården.

– Vi pratar med sjuksköterskorna eller annan personal beroende på vad ärendet gäller och åtgärdar kontinuerligt de brister som finns. Men arbetet på Ekhaga fortsätter som vanligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS