Politikern vill få bort Vardaga ur kommunen

Efter Kungsbacka-Postens artikel om skräcklarmen under sommaren på Ekhaga vård- och omsorgsboende har nu många reaktioner väckts. Maj-Britt Rane Andersson (S), andre vice ordförande i nämnden för vård och omsorg, vill nu helt få bort Vardaga från kommunens äldreboenden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeOnsala|

Efter artikeln om lex Sarah-rapporten, som skrivits om vård- och omsorgsboendet Ekhaga, där det framkommer att patienterna har blivit mycket illa behandlade under sommaren har många reagerat.

Bland annat handlar det om katetrar fyllda med avföring, stopp i katetrar, patienter som legat i sin avföring, patienter som inte fått sina mediciner och ännu fler händelser.

Maj-Britt Rane Andersson, socialdemokraterna, har försökt att få bort Vardaga från Ekhaga i ungefär ett år.

– Jag blev så arg när jag hörde det här senaste om Ekhaga. Droppen för Vardaga var redan med Kolla och händelserna med pandemin, och nu kommer detta med Ekhaga och gör saken extra illa, säger Rane Andersson.

LÄS MER:Politiker i nämnden – när skall ni ta ert ansvar?

LÄS MER:Nu får det vara nog!

Enda alternativet att Vardaga utesluts

Under onsdagen har anhöriga ringt till S-politikern och bland annat berättat att de är lättade för att detta kommer till ytan. Nu hoppas hon att detta kommer vara det sista uppdraget för Vardaga inom kommunen.

– Vardaga har fått sin chans. Jag tycker att Kungsbacka kommun behöver ta över ansvaret, och helst i hela kommunen, säger Rane Andersson.

I nuläget ser Rane Andersson att det enda alternativet på lösningar är att Vardaga utesluts från boendet, samt att anhöriga ska få bli försäkrade och höra att ”detta ska aldrig hända igen”.

– Just nu försöker jag få fram mer information av de anhöriga på Ekhaga, och så får vi se hur vi agerar vidare. Men jag hoppas att vår ordförande i nämnden tar tillfället i akt och diskuterar och kommer fram till något som gynnar anhöriga, vårdtagare och personal.

LÄS MER:Hård kritik efter elva dödsfall på Kolla äldreboende

Omfattande utredning pågår

Hravn Forsne (M), ordförande i Nämnden för vård och omsorg, meddelar att de har sedan en tid introducerat en omfattande utredning av alla vård- och omsorgsboenden Vardaga är ansvariga över i kommunen, då de inte litade på att ledningen över verksamheten sköttes korrekt. Slutrapporten av denna utredning väntas komma den 5 oktober.

– Det är horribelt att läsa dessa anmälningar, och jag kan bara vara otroligt glad över att våra sjuksköterskor har anmält detta. Det här kommer självklart tas med i bedömningen över hur vi reagerar på den slutgiltiga utredningens resultat, säger Hravn Forsne.

Maj-Britt Rane Andersson är dock rädd att det inte kommer leda till konsekvenser för Vardaga. Hon anser att utredningen på Kolla vård- och omsorgsboende inte gick rätt till.

– När de hade gjort intervjuerna i den delutredningen så såg de till att personalen på Kolla inte fick ledigt och kunde närvara på intervjuerna. Så jag är ängslig att samma sak kommer hända med Ekhaga.

LÄS MER:Säg upp alla avtal med Vardaga omgående

Oklar framtid för Vardaga i Kungsbacka

Varje år tas det beslut om huruvida kontraktet med Vardaga förlängs eller ej, men om detta kontrakt kommer förlängas i år väljer Forsne att inte uttala sig om.

– Ingenting är bestämt, och jag kommer inte uttala mig överhuvudtaget om hur slutresultatet kommer bli av detta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS