Efter restriktionerna: Fler avbokar tredje dosen

Elektronen håller fortfarande öppet för vaccinering. Men efter att restriktionerna släpptes har man märkt av att fler avbokar sin vaccination.
– Vi tror även det är många som haft covid och vill flytta fram sin tid, men så glömmer de att boka en ny tid, säger Charlotte Lagerqvist, vaccinationsansvarig.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Det före detta ungdomshuset Elektronen har fungerat som en vaccinationscentral sedan i december. Det har varit för bokade tider men för drygt en vecka sedan öppnade man även upp för drop-in vaccinering under öppettiderna.

LÄS MER:Intervallet till dos tre av covid-19-vaccinet kortas från fem till tre månader

Ungefär två tredjedelar har tagit tredje dosen

Dock märker man av att fler avbokar sin tid för vaccination, framför allt den tredje dosen. Lite över hälften av 40-49-åringarna har tagit sin tredje dos. Och i åldersspannet 30-39 år ligger den siffran på runt 35 procent. Totalt har 62 procent tagit tredje dosen i kommunen.

– Ganska många avbokar eller så uteblir man från sin tredje dos. Många kommer ju men vi ser gärna att fler kommer och vaccinerar sig. Ju yngre ner i åldrarna de är desto mindre motivering blir det, säger Charlotte Lagerqvist, verksamhetschef på Capio i Kungsbacka, som ansvarar för vaccineringen.

ANNONS

De har märkt av att många avbokade när restriktionerna släppte den nionde februari men det är inte enda anledningen tror Charlotte Lagerqvist.

– Vi tror även det är många som haft covid och vill flytta fram sin tid, men så glömmer de att boka en ny tid. Man kan ta tredje dosen så fort man är frisk.

LÄS MER:Fjärde dosen erbjuds på drop-in tider på vaccinationscentraler

Inför resan i sommar

Denna veckan och nästa kan man vaccinera sig tisdag eller torsdag mellan klockan 15 och 19. Sedan kommer man ändra öppettiderna men informationen kommer finnas på 1177.

– Det finns alltid drop-in så man kan komma när man vill. Vi kommer ha öppet hela mars och förmodligen en bit in i april innan vi packar ihop. Så det gäller att passa på att få den där påfyllnadsdosen nu, säger Charlotte Lagerqvist och fortsätter:

– Ska man ut och resa i sommar kräver de flesta länderna att det inte gått för lång tid mellan intervallerna, det är lite olika beroende på vilket land man reser till, men det är bra att kolla upp.

LÄS MER:Lokala partiets önskan: vaccinvädjan och krav vid nyanställning

Men man har fortfarande ganska många bokningar varje dag man har öppet. 683 är inbokade under tisdagen men Charlotte Lagerqvist gissar på att drygt 500 dyker upp, antingen blir det avbokningar eller så dyker de inte upp.

ANNONS

– Vi kan vaccinera långt fler än vad som kommer.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS