Roger Larsson, ordförande i lokala partiet Kungsbackaborna, anser att kommunen ska verka för fullvaccinering inom alla verksamheter.
Roger Larsson, ordförande i lokala partiet Kungsbackaborna, anser att kommunen ska verka för fullvaccinering inom alla verksamheter. Bild: Tobias Sandblom

Lokala partiets önskan: vaccinvädjan och krav vid nyanställning

Partiet Kungsbackaborna vill ha fullvaccinerade kommunanställda. Det skriver de i en motion som lämnats in till kommunfullmäktige.
– Jag jämför vaccin med vinterdäck. Det skyddar inte till 100 procent, men det hjälper individen och samhället, säger ordförande Roger Larsson.

ANNONS

Socialdemokraterna i Kungsbacka kräver att nyanställda ska vara vaccinerade. Lokala Liberalerna utreder om brukare ska kunna tacka nej till att vårdas av ovaccinerad personal. Fler är inne på samma spår.

LÄS MER:Socialdemokraterna vill att nyanställda ska vara vaccinerade: ”Skyddar våra äldre”

Partiet Kungsbackaborna lämnade den 18 januari in en motion med ett liknande förslag. De vill att kommunen ska verka för vaccinering.

– Vi har ett ansvar att vidta skyddsåtgärder, och vaccinering är ett sätt att skydda våra invånare. Det är klart bevisat att vaccin lindrar svår sjukdom och minskar dödligheten, säger Roger Larsson.

LÄS MER:Intervallet till dos tre av covid-19-vaccinet kortas från fem till tre månader

Vaccinpass jämförs med körkort

Partiet tycker att kommunen inom alla verksamheter ska kräva fullvaccinering vid nyanställning. Även de som inte direkt har kontakt med sköra personer i arbetet har indirekt kontakt genom samarbete över verksamhetsgränserna, står det i motionen.

– Personal anställs ju på olika grunder, utbildning, kön, körkort. Vaccin ska vara en faktor. Sedan får det användas med måttlighet. Finns det stort behov av personal så ska det finnas möjlighet att frångå det kravet.

Äldre ska slippa möta ovaccinerade

Angående redan anställd personal ska man i stället för krav framföra en vädjan.

– Vi är inte ute efter att undersöka hur vaccinationskrav skulle gå att genomföra rent lagligt, för vi tror inte det är en framkomlig väg att gå. Däremot kan man vädja, säger Roger Larsson.

LÄS MER:Liberalerna: Låt äldre få tacka nej till ovaccinerad hemtjänst

Dessutom tycker han och partiet att verksamheten ska planeras så att sköra och ovaccinerade brukare inte ska behöva vårdas av ovaccinerad personal.

Liberalerna utreder om äldre ska kunna ha möjlighet att tacka nej till att vårdas av ovaccinerad personal. Är det en fråga ni ställer er bakom?

– Det är rimligt att den som får vård får välja vem som vårdar. Om barn och barnbarn inte får komma på besök så är det svårt att kräva att någon ska behöva släppa in utomstående som inte vaccinerat sig.

Önskar du att det gick att tvinga anställda att vaccinera sig?

– Nej, inte ens när det var som värst, och nu är ju situationen annorlunda, dödshotet är inte lika stort. Men kommunen kan vädja, för planeringens skull, och för individens och samhällets skull, säger Roger Larsson.

LÄS MER:Kräver politikernas avgång efter larm om vanvård: ”Ren misär”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS