Vd Björn Linde tycker att det var rätt att återstarta Ringhals 3 trots att orsaksanalysen inte var klar. Nu har reaktorn snabbstoppats igen.
Vd Björn Linde tycker att det var rätt att återstarta Ringhals 3 trots att orsaksanalysen inte var klar. Nu har reaktorn snabbstoppats igen. Bild: Annika Karlbom

Dyrt stopp för både Ringhals och elkunder

När Ringhals 3 snabbstoppades i torsdags kväll tvingades Svenska kraftnät köpa el från Danmark och Norge. – Stoppet syntes som ett litet hack i skivan, beskriver Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät. Om planen håller är reaktor 3 tillbaka i elnätet under helgen.

ANNONS
|

Alla tillgängliga resurser på verket i Värö håller nu på att analysera varför Ringhals 3 automatstoppat två gånger under loppet av en vecka.

– Vi har precis haft ett avstämningsmöte. Det som den initiala felsökningen visar är att det är samma typ av fel som vi hade förra veckan, säger presschefen Anna Collin.

LÄS MER:Ringhals 3 drabbat av stopp – igen

Styrstavarna snabbstoppade

Då gick en styrstav in och snabbstoppade anläggningen. Styrstavarna är finns i reaktorhärden där de enkelt uttryckt gasar och bromsar reaktiviteten i härden. På styrstavarna finns en säkerhetsfunktion som av någon anledning löst ut, troligen på grund av någon form av signalfel.

Men orsaken till varför så skedde är inte klarlagt. Analys pågår fortfarande.

ANNONS

– Det här är inget som vi önskat oss, beklagar Ringhals vd Björn Linde. Vi har ringat in felet rätt så väl, men vi är inte hundra procent klara.

LÄS MER:Fler reser utomlands – en fördubbling: ”De flesta är vaccinerade”

Hade det inte varit bättre att vänta med återstarten tills analysen var helt klar?

– Nej, jag tycker att vi tog rätt beslut förra gången. Vi gjorde all felsökning som man kan tänkas utföra, svarar Björn Linde. Och det är svårt att felsöka på ett fel som inte finns kvar. Nu har vi bättre förutsättningar, vi har sett till att larmbilden finns kvar i större omfattning än förra gången.

Hack i skivan

Ringhals 3 var upp i en effekt om 1 100 megawatt när den kopplades ifrån för andra gången och stod då för fem procent av produktionen. Strategiske driftschefen Erik Ek på Svenska kraftnät beskriver händelsen som ”ett litet hack i skivan”. Bortfallet täcktes av importerad el från Danmark och Norge.

Stoppet blir dyrt för både Ringhals och elkonsumenterna som redan lider av höga elpriser. För lite vatten i vattenmagasinen, för lite blåst och höga naturgaspriser i Europa är några orsaker. Att priserna i södra delen av landet är högst beror på att här produceras lite kraft sedan sex kärnkraftsreaktorer lagts ner.

ANNONS

LÄS MER:Onsalabo kammade hem storvinst på Triss

Högre priser

Stoppet av reaktor 3 underlättar knappast läget, även om reaktor 4 tuffar på som den ska.

– Det enkla svaret är att priset blir högre. Hur mycket högre beror på vilken kraft som är näst på tur i prisordningen, säger Erik Ek.

Om tidplanen håller kopplas den första reaktorturbinen in på lördag kväll. Den andra och sista turbinen under söndagsdygnet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS