Dyra rondellen klubbades i kommunstyrelsen: ”Blir paff”

Politikerna fortsätter gå emot tjänstemän och trafikutredare när 60-miljonersrondellen även klubbades igenom i kommunstyrelsen. Miljöpartiet var det enda parti som ställde sig bakom experterna.
– Ibland blir jag paff, att man bara kan slänga professionella underlag åt sidan så. Varför alls beställa de då från första början? säger Maria Losman (MP).

ANNONS
LocationKungsbacka||

Totalt 1 300 nya bostäder väntas i det nya centrumkvarteret, Sydöstra centrum. I första etappen som planeras väntas det bli 1 000 bostäder, men som Kungsbacka-Posten tidigare berättat vill politikerna skrota ett helt kvarter till förmån för en rondell.

Det har varit många förslag på hur korsningen Lantmannagatan och Hantverksgatan ska utformas, den som i dag är en förskjuten trevägskorsning. Samhällsbyggnadskontoret, teknikförvaltningen och en extern trafikutredare kom fram till att den bästa lösningen är att behålla befintlig korsning.

”Det är inte seriöst”

Förra veckan röstades rondellen igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott och även politikerna i kommunstyrelsen går emot trafikutredarna. Under tisdagen klubbade kommunstyrelsen igenom byggandet av en rondell där den totala slutnotan hamnar på 60 miljoner kronor. Miljöpartiet var det enda parti som var kritiska till rondellplanerna.

ANNONS

– Underlagen och utredningarna visar att det här inte är någon bra lösning. Så väljer de andra partierna att inte lyssna på expertisen. Jag hörde inte någon riktigt anledning varför utan mer att det känns som att det behövs en rondell. Det är inte seriöst, säger Maria Losman (MP) och fortsätter:

– Det är klart politiken inte alltid håller med tjänstepersonerna, men det här är inte underbyggt någonstans.

Tänka mer långsiktigt

Det förslag som samhällsbyggnadskontoret la fram var att i framtiden, när resten av Inlag utvecklas, kan man bygga om korsningen till en fyrvägskorsning med rödljus men man har gjort beräkningar på att befintlig lösning klarar av ökad trafik fram till minst 2040.

– När man bygger en förtätad stad, så bygger man för människor och vi behöver bostäder. Det är inte ett hållbart stadsbygge att se till bilisters önskemål att komma fram snabbare.

Kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M), ansåg att det kommer ta alldeles för lång tid att utveckla resten av Inlag och få till den här fyrvägskorsningen. Är det inte bättre att få löst det direkt då med den här rondellen?

– Det är det som är vår uppgift, att tänka i flera steg och långsiktigt. Klara av att planera områden sammanhängande. Inte bygga trafiklösningar som inte behövs. Vi har inte obegränsat med pengar och det här är att investera i något som inte behövs, säger Maria Losman och fortsätter:

ANNONS

– Det enda jag har hört från de andra partierna är att vi är inga trafikutredare, men det känns bra med en rondell. Det räcker inte. Det är utrett av trafikutredare som kan de här grejorna.

Runt 80 bostäder skrotas

Kvarteret som skrotas till förmån för rondellen är på drygt 6 400 kvadratmeter och hade enligt samhällsbyggnadskontoret kunnat rymma runt 80 bostäder. Ett kvarter som värderats till 48 miljoner kronor.

– Det behöver vi, vi behöver så många bostäder som vi kan. Hellre bostäder än platskrävande trafiklösningar. Det är ju det valet man står mellan i det här fallet.

LÄS MER:S-topp höjer tonläget om bostadsbyggandet: ”Planera för minst tusen om året”

LÄS MER:Stockholmsföretag i jätteaffär i Anneberg – vill bygga bostäder

LÄS MER:Snart byggs nästan 1 000 bostäder – så kan nya centrumkvarteret se ut

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS