Det jagande kommunalrådet: ”Viktigt att hitta en balans”

Kommunalrådet jagar röster. Men även vildsvin. Fredrik Hansson (C) ser efter stammen som orsakat stora skador på folks egendomar.
– Jag ser det som viltvård och jag trivs verkligen i skogen, säger han.

ANNONS

När vildsvinen på allvar gjorde intåg i Kungsbacka för några år sedan innebar det stora problem. Dels i trafiken, men även för gemene man. Larmen kom tätt beträffande folk som haft nattliga besök av vildsvinen.

Fortfarande problem i Särö

Fortfarande förekommer vildsvinsterror i Kungsbacka. Den senaste tiden mest i Särö.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

Men två års koordinerad vildsvinsjakt har fått bukt på stammen. 2019 fälldes omkring 350 grisar i Vallda och Onsala, som blev riksbekant på grund av stökiga vildsvin.

– De jakterna, som vi kallar samjakt, har gett väldigt bra effekt. Det har vi kunnat se. Men fortfarande föds det nya vildsvin och det är viktigt att hålla efter stammen, säger Fredrik Hansson.

ANNONS

LÄS MER:William, 32, krockade med älg på Gröningevägen

4 december kommer det att vara samjakt igen. Då ansluter flera jaktlag för att skjuta av vildsvin.

En samjakt varje år

– Bedömningen är att det nu räcker med en samjakt. Tidigare har vi kört både två och tre, men nu har beståndet minskat såpass mycket. Samtidigt hör och ser vi att det har bökats på markerna i skogen, så de är här.

Larmen från villaträdgårdar har minskat rejält. Fredrik Hanssons trädgård har själv klarat sig, men grannarna har haft påhälsning.

LÄS MER:Moped och bil krockade med vildsvin vid Vallda

– Peppar-peppar hör man inte lika mycket om det. Jag tror att de mer håller sig från bebyggda områden och mer uppe i skogarna. Det är ju så klart betydligt bättre. Syftet har varit att få bort dem från villaområden, säger Fredrik Hansson.

Ni gör en insats för samhället?

– Nu vill jag inte lyfta upp vår egen insats. Men det har alltid varit skogsägares och markägares intresse att hålla en balans. Älgstammen har inte varit så stor de senaste tio åren. Det har varit flera år utan älgjakt, men nu kommer vi att jaga i år även om det inte är så många som ska skjutas.

Ingen skjuten under lördagen

Fredrik Hansson äger själv skogen som det jagas i, sammanlagt 30 hektar. Den ligger i Lunna strax utanför Vallda. Hansson fick dirigera Kungsbacka-Postens reporter till platsen eftersom ”den inte finns med på GPS”. Men så värst avsides är det inte, glassbilens plingande skär genom skogens sus.

ANNONS

Kommunalrådet och hans jaktkamrater är precis klara med lördagens jakt – de kammade noll. När Kungsbacka-Posten kommer på besök sitter de vid elden och dricker kaffe.

– Att vi inte fick skjutit något vildsvin borde tyda på att de är betydligt färre nu. Just balansen är viktig för naturens skull, säger Fredrik Hansson.

Centerns toppnamn och ansikte utåt tog jägarexamen för fyra år sedan.

– Jag tycker om att vara i skog och mark. Här laddar jag batterierna och rensar skallen från andra saker. Det är mitt sätt att koppla av. Jag tycker om att vara i naturen. För mig är det inte så mycket jakt utan mer natur och viltvård, säger Fredrik Hansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS