Premiären för öringsfisket igång – men här hade man ingen lycka

Premiären för att fiska havsöring drog igång den 1 april här på västkusten. I det fina påskvädret, men med hårda vindar, kämpade sig några entusiaster ut för att prova lyckan.
– Jag räknar inte med att få något, men det hade varit kul, säger Mikael Birgersson.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Vid lunchtid på påskdagen på Vallda Sandö syntes bara några glada friluftsmänniskor till. Inte en skymt av några havsöringsfiskare som kollegan Mats H. Ljungqvist utlovat. Kanske är det fel tid och plats?

Men så anas ett fiskespö bakom klipporna. Mikael Birgersson med spöt i ena handen, en liten låda med fiskedrag och en håv i andra, iklädd en röd skidjacka som skydd mot den hårda vinden. Han beskriver sig som lite av en amatörfiskare trots att han fiskat sedan han var liten.

– Jag är uppväxt i Småland men flyttade till Göteborg för några år sen. Så just kustfiske har jag inte hållit på med så länge, det är lite annorlunda jämfört med att fiska i sjön eller ån. Det är ett nötande, lite svårare att hitta fisk, säger Mikael Birgersson.

ANNONS

Helt amatör är han inte. Men vadarbyxor det står näst på hans lista att införskaffa.

– Jag fastnade för det. Det blir lite en materialsport, man kan ju köpa så mycket saker. Det är första gången jag har skidjackan på mig när jag fiskar, men den funkar ju superbra, håller vinden borta och jag fryser inte alls, säger han.

Mikael Birgersson står och fiskar.
Några fler havsöringsfiskare dök upp under dagen för att pröva fiskelyckan. Bild: Ellinor Svensson

Napp på premiärdagen

Han var ute och fiskade på självaste dagen, 1 april, när man får lov att fiska havsöring på västkusten. Då var han på Stora Amundön och fick en på kroken, vilket du kan se i videoklippet här nedan.

– Det var en liten en på nått kilo så den fick släppas i igen. Men det var väldigt roligt.

Fiskelyckan verkar inte hålla i sig under påskdagen. Vid 14-tiden börjar några fler fiskare dyka upp.

– Då var jag inte helt fel ute när jag valde att åka hit. Det måste finnas öring här, säger Mikael Birgersson.

Och inte sent efter att han har sagt det, plaskar det till i vattnet.

– Det där måste varit en öring! Nu får man ju upp hoppet igen. Men det känns som det alltid plaskar till när man håller på att ge upp, när man sitter och tar en kaffe eller när man har packat ihop. Då plaskar det till och man är uppe igen med formel 1 speed, skrattar han.

ANNONS

Havet – bästa naturupplevelsen

Men för Mikael Birgersson är inte fiskelyckan det viktigaste. Det är själva naturupplevelsen han vill åt.

– Jag räknar inte med att få något, men det hade ju varit kul. Men jag gillar att vara ute i naturen och detta är en anledning att ta sig ut. Att plocka svamp på hösten är ett sånt exempel, det är galet roligt. Men att stå och fiska när solen går ner och havet är helt lugnt, det är en fantastisk upplevelse, det slår allt.

Men har du några tips om man vill pröva fiskelyckan med havsöring eller är det bara att ge sig ut?

– Det kan vara bra att läsa på lite innan. Det finns en bok som heter Allt om havsöringsfiske, lite som bibeln för oss som fiskar havsöring, där finns allting om fisken, tips om platser och väder, tid och vind.

Mikael Birgersson fiskar.
Ingen napp. Efter några timmar trugade tålamodet och hungern smög sig på. ”Hoppas det går bättre nästa gång”, säger Mikael Birgersson. Bild: Ellinor Svensson

Havsöringsfiskarens fem bästa tips:

  • Försök hitta leopardbotten, där det är blandat tång och sand. Kolla på Google maps, med satellitbild för att hitta bra platser.
  • Ha fiskedrag som är varierande, inte så stora, 10-15 gram klassiska skeddrag.
  • Fiska med vevstopp. Havsöringen är känslig och kan hugga bättre om man stoppar ibland när du vevar upp linan.
  • Fiska ganska aktivt, rör dig över större sträckor och fiska av större ytor.
  • Läs lite böcker, havsöringsbibeln, gå med i grupper och fråga andra som fiskar om tips.
ANNONS