De vann Kungsbackas arkitekturpris: ”Riktigt stolta”

Nu är det klart vilka som vunnit Kungsbackas arkitekturpris 2022. Ett flerbostadshus i klassisk stil samt en av de mer högbelägna kreationerna i kommunen stod som vinnare.
– Det är härligt, vi tycker själva att vi gjort ett riktigt bra jobb, säger David Lundström från Fred fastigheter som tog hem det ena av två priser.

ANNONS
|

Det var under spänning och med hög förväntan som de nominerade och andra nyfikna hade samlats i Tjolöholms kyrka på fredagen. Kungsbackas arkitekturpris skulle delas ut, och när klockan slog 14.00 klev byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M) upp för att inleda ceremonin.

– Det här priset instiftades 1993, och sedan sex år tillbaka har vi även infört en kategori för bästa stadsmiljö. Priserna syftar till att främja god bebyggelseutveckling, och vi är tjänstemän, politiker samt arkitekter som har varit runt och utsett vilka som ska nomineras, säger han.

Hus i klassisk still vinnare

Från början var de 30 nominerade, sedan 16, och slutligen tre. I kategorin Flerbostadshus var de tre slutnominerade Villa Överkullsviksvägen i Kullavik, Flerbostadshus Gnejsvägen i Kolla , samt flerbostadshuset Borgmästareplatsen. När kuvertet med vinnaren öppnades stod det klart att Borgmästareplatsen med Fred fastigheter och arkitektbyrån PE Arkitektur hade vunnit.

ANNONS

Delar av motiveringen löd: ”Norra förstadens 1920-tals klassicism har efterliknats i detta flerbostadshus på ett lågmält och välfungerande sätt. Det är ett fint exempel på byggnadskomplettering i ett äldre område i staden där detaljer och arkitekturhistoria fått ta plats i processen.

Efteråt var det väldigt nöjda och stolta vinnare från Fred fastigheter som kommenterade utmärkelsen.

– Det har varit en lång process att driva igenom. Vi ville ha ett hus som skulle passa in i ett antikvariskt område. Och det är väldigt härligt att bli uppmärksammade. Vi tycker själva att vi gjort ett bra jobb, säger David Lundström.

– Det roliga är att många har kommenterat att det är ett riktigt fint hus. Och det blir ännu finare på vintern när vi lyser upp det. Vi är stolta, riktigt stolta, säger Sven-Olof Lundström.

”Mer än bara en byggnad”

I kategorin Stadsmiljö var de nominerade Kungsbacka sporthall, Utsikten i Björkris samt Hemköp Särö. Vinnare i den kategorin blev Utsikten med Trollängen bostad AB och Franshill som fastighetsägare tillsammans med byråerna 02 Landskap och Ettark Arkitektur.

– Framförallt är det en plats att ta sig till för ett härligt lugn. I och med att vi även har ljussatt området så har det också blivit något mer, en plats som kan ta ställning för viktiga saker. Vi bör nämna ljusdesignern Sofia Lindén som gjort ett fantastiskt jobb, säger Malin Börjesson från Trollängen bostad AB.

ANNONS

– Det här betyder jättemycket för oss. Tanken är att det ska vara en plats för alla i Kungsbacka, säger hon.

Motiveringen till priset löd i utvalda delar: ”Med unik formgivning och en fantastisk utsikt är detta en lugn oas och ett tillskott till Kungsbacka stad som på ett stilfullt sätt tar en ut i naturen.”

LÄS MER:Anneberg får egen gräddhylla – drygt 100 bostäder planeras: ”Perfekt område”

LÄS MER:Ellevio höjer sina elnätspriser – så dyrt blir det

LÄS MER:Nya planer för macken i Åsa – kan bli kafé och bostäder

ANNONS