Ellevio höjer sina priser. Orsaken bakom höjningen är de höga elpriserna, enligt företaget själva.
Ellevio höjer sina priser. Orsaken bakom höjningen är de höga elpriserna, enligt företaget själva. Bild: Annika Karlbom

Ellevio höjer sina elnätspriser – så dyrt blir det

Den 1 oktober höjer Ellevio sina elnätspriser, vilket påverkar boende Kungsbacka.

ANNONS
|

Ellevio ansvarar för elnätet i stora delar av Kungsbacka kommun. Nu höjer företaget sina elnätspriser. På sin hemsida skriver Ellevio att: ”Höjningen är en direkt följd av de kraftigt ökade elpriserna”.

Enligt Ellevio handlar det höjning på cirka 10–25 kronor i månaden för en lägenhet och 50–150 kronor i månaden för en villa.

– Det här är ingen höjning som vi vill göra men som vi måste göra, säger Jesper Liveröd som är presschef på Ellevio.

Uppemot 350 kronor mer i månaden

Han förstår att det kan vara en jobbig kostnad för många, som redan har det tufft ekonomiskt.

– För en privatkund blir det inte en jättestor skillnad i priset, men det ska läggas på alla andra ökade kostnader. För en större fastighet eller ett företag kan det handla om 350 kronor extra i månaden.

ANNONS

Har fått högre kostnader

Elnätsföretaget producerar eller säljer ingen el själva, utan ansvarar för att skicka ut den till kunderna. När elen blir dyrare påverkar det även Ellevio.

– Man kan säga att vi är vägen som bilen åker på. När man skickar el så försvinner alltid en del på vägen, det kallas för nätförluster. Den el som försvinner längs vägen måste vi elnätsföretag betala för. Det innebär att när elen blir dyrare så blir det även dyrare för oss, säger han och fortsätter:

– Vi förlorar kolossalt mycket pengar på det här.

Tittar på lösningar

Jesper Liveröd säger att Ellevio har försökt hitta andra lösningar, för att inte behöva höja priserna gentemot kunderna. Bland annat har de ett förslag om företagen ska slippa betala avgifter till Svenska Kraftnät, den statliga myndighet som har det övergripande ansvaret för elnätet i Sverige.

– Vi betalar en avgift till dem som vi föreslår ska nollas. Svenska Kraftnät har sänkt sin avgift lite grann men inte tillräckligt för att det ska motsvara våra ökade kostnader.

Han säger att Ellevio fortsätter jobba med frågan, och hoppas att de inte ska behöva höja elnätspriserna ännu mer.

– Vi tittar på en massa olika saker för att skydda kunderna. Det handlar om olika system- och branschåtgärder och att försöka påverka politiken, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Fasta elavtal klingar ut – nu jagar Kungsbacka kommun besparingar

LÄS MER:Risk för chockpriser efter Ringhals förlängda stopp

LÄS MER:Energichocken gör chipspåsen mycket dyrare

ANNONS