Jessica Wikestam på Aranäs förklarar att sommarängen är en del av arbetet med biologisk mångfald. ”Men vi hoppas ju att alla Kungsbackas invånare ska uppskatta blomsterprakten”, säger hon.
Jessica Wikestam på Aranäs förklarar att sommarängen är en del av arbetet med biologisk mångfald. ”Men vi hoppas ju att alla Kungsbackas invånare ska uppskatta blomsterprakten”, säger hon. Bild: Mats H Ljungqvist

Jättemarken mitt i stan sås med ängsblommor – Aranäs bygger 100 000 nya ”bistäder”

Jättemarken Kungsgärdet ligger i träda i väntan på att bebyggas. Tills dess ska den sås med blommor, för att bli en vacker sommaräng som glädjer både bin och människor.
– En del av vårt jobb med den biologiska mångfalden, säger Jessica Wikestam, kommunikationschef på Aranäs, som äger marken.

ANNONS
|

Kungsgärdet är jättemarken norr om Lindälvsgymnasiet, där Tölö Tvärled precis korsat Kungsbackaån. Marken ägs av Aranäs och ska så småningom bebyggas med både bostäder och kontor. Tills det är klart ligger den i träda.

LÄS MER:Tre spännande företag etablerar sig i nya kvarteret

Nu har Aranäs låtit plöja upp de totalt hundra tusen kvadratmeterna på området. I början av maj sås hela området med en blandning av särskilt nektarrika ängsblommor. Förhoppningen är att både bin och humlor snabbt ska dra nytta av blomsterprakten.

– Som företag arbetar vi ju mycket med långsiktig hållbarhet och detta är en del av det tänket – att arbeta med den biologiska mångfalden. Alla vet ju hur viktiga bin är, de pollinerar både det vi äter och allt annat som växer. Idén kom upp att så särskilt nektarrika blommor på Kungsgärdet under tiden som den ligger i träda, förklarar Jessica Wikestam.

ANNONS

Området är stort, tio hektar, eller ungefär 100 000 kvadratmeter. Marken är både höst- och vårplöjd och nu harvad för att slätas ut. Någon gång de första veckorna i maj sker själva sådden. Och när ängen står sommarblommig tänker Aranäs efter hand placera ut bikupor på markerna, ett sätt att ge naturen en vänlig klapp i ryggen.

– Men vi hoppas ju så klart att den vackra sommarängen ska glädja fler än bara humlor och bin. Vi hoppas ju att alla Kungsbackas invånare ska uppskatta blomsterprakten, säger Jessica Wikestam.

LÄS MER:De vill starta stadsodling på Tingberget – ”Alla kan bidra med något”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS