Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Då kan 16-åringar få sitt vaccin

Nu står det klart att de som är 16 år eller äldre kommer kunna erbjudas vaccin från och med vecka 32. Region Halland meddelade under onsdagen att de inom kort kommer skicka ut brev till de berörda invånarna.

ANNONS
|

I samband med att Folkhälsomyndigheten gav klartecken för vaccination av de över 16 år meddelade under onsdagen Region Halland att de räknar med att kunna möta rekommendationen. Inom några veckor kommer de invånare som berörs få ett brev hemskickat med information.

Brevet innehåller förutom instruktioner om hur bokningen och vaccinationen går till även en blankett som ungdomens vårdnadshavare måste skriva under och ge sitt samtycke.

Utöver det skiljer sig inte tillvägagångssättet från de tidigare åldersgrupperna, tidsbokning kan göras vid de enheter i varje kommun som vaccinerar, bland annat vaccinationscentralerna i Kungsbacka.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att ytterligare några vårdcentraler kommer att erbjuda tid för dos 1 utifrån tillgång på vaccin.

ANNONS

LÄS MER:Nu kan galleriorna öppna för fler – nya lättnader från regeringen

Vaccinerar bara med Pfizer/ BionTech

Det var i juni som Folkhälsomyndigheten tog beslutet om att vaccinera ungdomar i 16- och 17-årsåldern. Även de som är över 12 år och i riskgrupp inkluderas bland de som erbjuds vaccin.

Rekommendationen från myndigheten är nu att alla Sveriges regioner ska starta vaccinera ungdomar i augusti, men varje region kan starta efter sina egna förutsättningar.

Det vaccin som är godkänt och kommer att ges till åldersgrupperna är Pfizer/BioNTechs mRNA-vaccin.

LÄS MER:JO granskar region Hallands vaccinblockad

På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att de bedömer ”...att de flesta regioner då ska ha möjlighet att fortsätta med vaccination av de yngre efter fas 4”. Anledningen till att Folkhälsomyndigheten nu ger grönt ljus för de över 16 år är för att även erbjuda ungdomarna ett skydd mot viruset.

I pressmeddelandet skriver Region Halland att för de som är studerande på annan ort, eller som kommer till Halland för att studera i höst, är det fritt att välja att ta dos 2 i en annan region än dos 1. Detta för att hålla rätt intervall och vara vaccinerade vid terminsstart.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS