Byggboom för Attefallshus: ”Jättestor efterfrågan”

Nästan 9 000 anmälningar om att bygga Attefallshus kom in till kommunerna förra året – en ökning på nästan 70 procent jämfört med 2019. Och bara i Kungsbacka fick man nästintill 200 nyanmälningar från invånare som ville bygga husen.
– Det finns en jättestor efterfrågan, säger Fredrik Lundqvist på byggföretaget Tum Bygg.

ANNONS
|

Attefallshusen blev en del av de svenska villaträdgårdarna den 1 juli 2014. Då blev det fritt fram att bygga en litet komplementhus på tomten, utan bygglov. Stugan fick inte vara större än 25 kvadrat, och allt som krävdes från byggnadsnämnden var en anmälan och ett startbesked.

LÄS MER:25 års väntetid för lägenhet i Onsala: ”Vi får samtal varje vecka”

Under coronapandemin har intresset för att bygga Attefallshus exploderat. Enligt en sammanställning av nyhetsbyrån Siren så kom det förra året in nästan 9 000 anmälningar om Attefallsbyggen till de svenska kommunerna. Det är en ökning med nästan 70 procent jämfört med året innan pandemin.

Bara i Kungsbacka anmäldes nästan 200 Attefalls-byggen förra året. Och sedan reformen infördes 2014 har drygt 600 av de små bygglovsfria husen dykt upp runt om i kommunen.

ANNONS

– Intresset har exploderat. Framför allt tror jag det är enkelheten som lockar, det krävs bara ett startbesked från oss och det blir trots allt ett ganska hyggligt litet hus. Sedan ska man inte glömma att det kostar, det finns Attefallare som kan dra iväg till en sex, sju hundra tusen, säger Thure Sandén (M), ordförande i byggnadsnämnden i Kungsbacka.

Tar tag i projekten

Han tror att pandemin fått många att ta tag i hemmaprojekten.

– Det är säkert så att man gått och funderat på ett Attefallshus, en gäststuga eller en altan och plötsligt har man tid att ta tag i saken. Vi ser en generell ökning när det gäller bygglovsansökningar under det senaste året.

Och trots att byggbyråkratin begränsats så är det inte bara att tuta och köra.

– Även om det bara handlar om en anmälan och startbesked, så ska ärendet ändå beredas, och det tar tid för tjänstemännen.

Byggs mycket i Kungsbacka

Fredrik Lundqvist, arbetsledare på Tum Bygg i Kungsbacka, bekräftar att intresset för att bygga Attefallshus ökat. Inte minst sedan reglerna ändrades till en maxyta på 30 kvadrat.

LÄS MER:Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

– Det har nästan blivit en grej med att ha ett Attefallshus. Sedan om ökningen beror på pandemin eller något annat, det kan inte jag säga. Men det byggs mycket i kommunen och vi upplever att det finns en jättestor efterfrågan på Attefallshus, säger han.

ANNONS

Flera basmodeller

Numera har företaget arbetat fram ett baskoncept på några olika modeller av Attefallshus. Utifrån dem tas diskussionen om var och hur husen ska byggas ute hos kunderna.

– Det är i princip ett antal olika varianter av hus, en del moderna, en del mer klassiska. Vi bygger alla våra Attefallshus på betongplatta, så det blir mer av ett riktigt hus. Du kan få ett pentry, ett badrum och kanske ett loft, man kan få in ganska mycket trots att det handlar om bara 30 kvadrat. De där extra fem kvadratmeterna som kom i vintras betydde väldigt mycket.

Vad tror du det är som lockar?

– Jag tror många gillar att de kan få ett helt komplementhus på tomten. Man kanske har större barn som behöver någonstans att bo, eller som en extra gäststuga när man får besök. En del har byggt Attefallshus och har det som garage, eller som poolhus. Sedan tror jag många uppskattar att det är en enkel tıllståndsprocess, det betyder så klart väldigt mycket, säger Fredrik Lundqvist.

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

I Kungsbacka har det sedan 2014 byggts 642 Attefallshus. För det mesta handlar det om gäststugor eller komplementbyggnader. Enligt ett alldeles pinfärskt förslag från regeringens särskilda utredare kan det bli aktuellt att införa bygglov för Attefallshus, för att säkra att de byggs med rätt brandskydd och tekniska specifikationer. Ett annat skäl är att bygglov garanterar att grannar får rätt att yttra sig om bygget, ett krav enligt EU-rätten.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS