Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Kent Eng

Blöt natt för räddningstjänsten – åkte på flera larm

Mycket regn på kort tid ställde till det rejält under natten mot onsdagen. Räddningstjänsten var ute på flera larm om översvämningar i villor efter det kraftiga regn- och åskovädret.

ANNONS
|

Frillesås var hårt drabbat av regn och åska under natten mot onsdagen. Enligt SMHI rörde det sig om upp emot 16 millimeter på väldigt kort tid.

– Vi har inget mätstation i just Frillesås, men över Veddinge som ligger lite längre söderut kan vi se att det kommit nästan 20 mm och det här regnområdet rörde sig sen norrut, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Larm om vattenskador i byggnader kom från flera håll i Frillesås mellan klockan 23 och 01, bland annat på Frillesåsvägen, Frillesås Åkerväg , Frillesås Villaväg, Lilla Broåsvägen och på Fjärås Vildrosvägen.

– Det kom väldigt mycket vatten på kort tid, vilket ledde till att ett antal villor fått vattenskador, säger Anders Lundblad, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS

LÄS MER:Elvis Stegmar om måndagens framträdande på tv: ”Det känns jättekul”

Pumpar ut vattnet

Räddningstjänsten behövde inte sätta in extra personal, utan de delade upp sig och arbetade i mindre grupper.

– Det vi gör då är att vi pumpar ut vattnet, men fastighetsägarna har också ett stort eget ansvar att det inte ska hända.

Samtidigt som regnet öste ner så var det också flera åsknedslag. I hela Halland har det uppmätts drygt 600 blixtnedslag under tisdagskvällen och onsdagsnatten.

– Det började i östra delen av länet och sen vandrade det uppåt. Så det var säkert runt 400 urladdningar i Kungsbacka kommun, säger Therese Fougman.

Räddningstjänsten fick också larm om röklukt i en villa på Walls väg under natten, men man behövde inte ingripa där.

LÄS MER:Kommunanställd polisanmäls – ska ha använt kommunens bil privat under flera månader

Strömavbrott och störningar i trafiken

Under natten var det även ett större strömavbrott i Kungsbacka vid 23-tiden, som mest var nästan 1700 kunder drabbade. Ett nytt strömavbrott drabbade Kungsbacka även på onsdagsmorgonen.

På länsväg 158 vid Trafikplats Lindåsmotet, precis vid gränsen mot Västra Götaland föll också ett träd ner över vägen strax innan klockan 01, vilket blockerade ett körfält.

Mer oväder att vänta

Under onsdagen kan det vara nya åskoväder på väg in över Kungsbacka.

– Det ser ut att bildas en del åska, men det är jättesvårt att säga exakt var det kan slå ner, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS