Bikupor stulna i Fjärås: ”Någon som vet hur man hanterar bin”

Under onsdagen anmälde en person i Fjärås fyra bikupor stulna. Enligt biodlaren Andrea Wallroth kan det vara en handling utförd av någon som har kännedom om bin.
– Det finns pengar i det, säger hon.

ANNONS
|

Någon gång i mitten av mars stals enligt en anmälan fyra bikupor från en adress i Fjärås. Polisen fick in anmälan under onsdagen och har i nuläget inte några direkta spår att gå på.

– Nej, jag kan bara säga att jag inte vet. Anmälan kom in igår kväll så den har nog inte kommit så långt, säger stationsbefäl Camilla Kreuger på skärtorsdagen.

Ingen märkbar trend

För inte så länge sedan drabbades en annan ägare till bikupor i kommunen av skadegörelse. Men att det skulle röra sig om någon trend att folk stjäl eller vandaliserar bikupor kan polisen inte se.

ANNONS

– Nej, det har vi inte sett. Då hade vi gått ut och meddelat det, säger Camilla Kreuger.

Ett stort frågetecken

Andrea Wallroth från Åsa är biodlare på heltid. Hon har inte heller hört något om att det skulle blivit vanligare att stjäla bikupor, men tror inte heller att det rör sig om ett spontant tilltag.

– Det är inte vem som helst som stjäl en bikupa. Vet man inte vad man gör så är det rent dumdristigt. Så det känns sannolikt att det är någon som vet hur man hanterar bin, säger hon.

Men varför stjäla bikupor?

– Det finns ju pengar i det. En bra skörd från en kupa ger ungefär 50 kilo honung, och varje liter är värd cirka 200 kronor. Så det blir ju lite pengar. Men visst, det är ett stort frågetecken. Stjäl man för att sälja vidare, eller för eget bruk? Jag har hört om att det skett tidigare men det verkar inte vara vanligt. Jag är inte orolig för mina bikupor, säger Andrea Wallroth.

LÄS MER:Supersuccé för byggloppisen i Fjärås

LÄS MER:Räddningstjänstens vädjan: Elda gärna - men ha koll på vad som gäller

LÄS MER:Polis larmades om män med yxa i centrala Kungsbacka

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS