Vattenprover från bland annat Vita Sand visar att vattnet innehåller bakterier. Kommunen varnar nu för att bad kan innebära en hälsorisk.
Vattenprover från bland annat Vita Sand visar att vattnet innehåller bakterier. Kommunen varnar nu för att bad kan innebära en hälsorisk. Bild: Charlotte Gad

Avrådan från bad fortsätter över helgen

Kungsbacka kommun avråder från bad vid flera populära badplatser. Nya prover har tagits under torsdagen – men avrådan kommer vara aktuell under hela helgen.

ANNONS
|

På onsdagen gick Kungsbacka kommun ut med en varning för att bada vid Vita Sand i Åsa, Hanhals holme och i Lerkil. Provresultatet från vattenprover som togs i måndags visade att vattnet innehåller bakterier som kan innebära en hälsorisk.

– Bakterierna kallas Intestinala Enterokocker, det är en form av tarmbakterier som kan komma från människor eller djur, säger Josefine Bäckström, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kungsbacka kommun.

LÄS MER:Kungsbacka kommun avråder från bad vid flera badplatser

Kan orsaka magsjukesymptom

Om människor får i sig vatten innehållandes bakterierna kan det orsaka symptom likt magsjuka.

– Får man vatten med de här bakterierna in i munnen kan det orsaka kräkningar. Det är väl särskilt barn och hundar som inte ska bada, de som riskerar att svälja vatten, säger Josefine Bäckström.

ANNONS

LÄS MER:Hurtiga strandstädare vid Hanhals Holme

Avråder från bad hela helgen

Nya prover togs under onsdagen och torsdagen. Men provresultat kommer dröja till måndag. Därför kvarstår avrådan från bad över helgen.

– Proverna skickas till Lidköping och eftersom det är bakterieodlingar vi gör behöver man vänta två dygn innan man får svar. Så på måndag vet vi säkert. Skulle det visa sig att vattnet fortfarande innehåller bakterier får vi göra en utredning och ta reda på va det beror på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS