Hurtiga strandstädare vid Hanhals Holme

Just nu pågår Västerhavsveckan för fullt. Det är en vecka där man uppmärksammar havet och det marina livet på Västkusten. Nytt för i år är att de västsvenska kommunerna tillsammans med Kattegatts Kustvattenråd anordnar en strandstädartävling för kommuninvånarna. I lördags inleddes tävlingen på Hanhals Holme.

ANNONS

LÄS MER:Hanhals anklagas för toppning och selektering: ”Allvarligt läge”

För trettonde året i rad anordnas den så kallade Västerhavsveckan som ursprungligen var ett initiativ av Västra Götalandsregionen för Bohusläns kust. Under en vecka kommer tävlingen där man hjälps åt att städa stränderna på Västkusten att pågå.

– Hela grejen bygger på att man vill öka engagemanget för hav och kust. Det är inte så mycket jippo utan vi strävar efter att folk kan få möjlighet att lära sig mer om havet och förstå vilken problematik det kan finnas, säger Anne Udd, samordnare för Västerhavsveckan.

Storsatsning på strandstädning och ”spökgarn”

Under Västerhavsveckan kommer Kattegatts Kustvattenråd att turnera runt i varje kommun längs kusten, och prata med folk som är på stränderna om hav och kust. Varje år försöker man ha ett särskilt tema och i år satsas det extra på just strandstädning och så kallade spökgarn. Spökgarn kallas gamla fiskeredskap som av misstag hamnat i havet och som ligger kvar och fiskar i all framtid om ingen plockar upp det. Anne Udd förklarar att det i sin tur påverkar djurlivet och beståndet i havet.

LÄS MER:Det vassa invasiva japanska jätteostronet ska kartläggas

– Vi tror att ju mer kunskap man har om havet och hur det fungerar och vilka problem som finns med exempelvis nedskräpning så kommer man också kanske fundera en extra gång innan man kastar sitt skräp i naturen, säger Anne Udd.

Hon beskriver stämningen på Hanhals som mycket god i lördags. I samband med att Kustvattenrådet var där så hölls det också en guidad tur med information om kusten, vilket gjorde att uppslutningen var stor.

– Folk var väldigt intresserade och nyfikna på det här med spökgarn. Vi hade riktigt givande diskussioner om vad man kunde göra åt det, säger Anne Udd.

LÄS MER:Konstutställningen med inspiration ifrån västkusten: ”Havet ger mig lugn”

Ska vara enkelt och kul att rädda havet

Tävlingen är alltså ny för i år och går ut på att samla ihop skräp från stränderna. Enligt Udd är det en aktivitet som passar hela familjen och som går att göra som såväl turist som boende. Genom att lägga upp en bild på sina sociala medier med hashtaggen #kattegattcleanup kan man vara med och tävla om ett pris.

– Man behöver inte komma dit en speciell tidpunkt eller så utan ta det när det passar en själv, vi har hinkar man kan få låna också. Syftet är ju att det ska vara enkelt och lite kul också, säger Anne Udd.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS