Åsa scoutkår tar över valborgsfirandet i år efter Lions

Scouterna i Åsa skulle egentligen ordna ett eget valborgsfirande för medlemmarna. Men så bröt kriget i Ukraina ut och då kom idén att samla in pengar till röda korset genom ett fackeltåg för fred.
– Vi ville visa vårt stöd för alla som befinner sig i krig, säger Samuel Berg, 12.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka||

Lions i Åsa har alltid hållit i firandet på Valborgsmässoafton i Åsa. Men efter att man tvingades lägga ner verksamheten var det oklart om det skulle bli något firande. Åsa scoutkår planerade för att ordna något valborgsfirande för sina drygt 100 medlemmar.

Men så kom kriget i Ukraina och skakade om världen, då väcktes idén att göra något större för hela Åsa och alla som vill vara med.

– Det var barnen tillsammans med ledarna i äventyrarna som kom på att vi kunde ha ett fackeltåg för fred. Och samla in pengar till förmån för Röda korset för alla de konflikter som pågår i världen just nu, säger Erik Ferm, styrelseledamot.

ANNONS

Säkerheten först: ”Alltid redo”

500 facklor har köpts in och man kommer även sälja kakor och korv där allt överskott går till Röda korset. När fackeltåget gått ner till Vita sand blir det fredssånger och sedan korvgrillning vid flera små eldar.

– Det är en tradition att man går ut på Valborg och gör någonting här i Åsa. Så vi hoppas att det kommer mycket folk, vi hoppas att alla facklor går åt, säger Sara Berg, kassör.

Säkerheten är viktig, med sig har man två ryggsäckar med bland annat brandsläckare och brandfilt om faran skulle vara framme.

– Det är därför vi har flera mindre eldar som vi kan hålla koll på. Men det är torrt och vi scouter är ju alltid redo, säger Hanna Schölander (L), ordförande i Åsa scoutkår.

”Alla människor är lika värda”

Samuel Berg, 12, är med i äventyrarna och han kom på att de kunde sälja kakor också till insamlingen.

Varför är det viktigt att visa sitt stöd genom att gå fackeltåget?

– Det är inte alla människor som är onda. Det finns många bra människor i världen som vill göra rätt. Vi gillar inte krig och ville göra något åt det, säger han och fortsätter:

– Alla människor är lika värda. Man ska inte behöva fly från sitt eget hemland, man har rätt till sitt egna hem. Det är många som vill ha fred och vi är lyckligt lottade för att vi bor i Sverige som inte haft krig på över 200 år. Jag vill ha fred för alltid.

ANNONS

Om scouternas firande blir den nya traditionen i Åsa återstår att se.

– Det är ingenting vi har bestämt eller diskuterat ännu. Vi får se hur denna kvällen blir och vad våra scouter vill. Det är också en fråga om tid och kraft för alla våra ideella ledare, säger Hanna Schölander.

LÄS MER:Sanna ordnar loppis – samlar pengar till Ukrainas barn

LÄS MER:Total folkfest när lopp firade 125: ”Det är guld”

LÄS MER:Ryska fartyg ankrar utanför Kungsbacka: ”Vi har koll”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS