Flera ryska fartyg har legat för ankar utanför Kungsbackas kust sedan kriget bröt ut i Ukraina. OBS: Genrebild.
Flera ryska fartyg har legat för ankar utanför Kungsbackas kust sedan kriget bröt ut i Ukraina. OBS: Genrebild. Bild: Lasse Edwartz

Ryska fartyg ankrar utanför Kungsbacka: ”Vi har koll”

Allt som oftast dyker de upp i farlederna utanför Kungsbacka. Den som intresserar sig för sjöfart kan med enkla medel följa trafiken via olika appar. Nyligen ankrade två fartyg från Kaliningrad utanför kusten.
– Det omfattas inte nödvändigtvis av sanktionerna, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under fredagen passerade en rysk isbrytare. Lastfartyg med rysk flagg på väg till eller från hamnar i St. Petersburg eller Kaliningrad syns så gott som dagligen på de tjänster som möjliggör för den som är intresserad att följa sjöfarten utanför våra kuster. Nyligen låg även ett par fartyg från Kaliningrad för ankar utanför Kungsbacka. Att ryska fartyg passerar eller ligger för ankar utanför den halländska kusten är något som Kustbevakningen följer noggrant.

– Vi har koll på all sjötrafik som finns längs våra kuster då det är Kustbevakningen som ansvarar för den civila sjölägesbilden. Det händer att det förekommer rysk sjötrafik i våra vatten, och det är helt tillåtet. Det som faller under sanktionerna är att de inte får gå in i våra hamnar, förklarar Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

Söker plats i lä

Enligt begreppet oskadlig genomfart har fartyg av olika nationaliteter rätt att färdas i svenska vatten. Och det kan även vara i sin ordning att de stannar till utanför kusterna.

– Fartyg kan ibland behöva stanna och lägga ankar av olika skäl, och det omfattas inte nödvändigtvis av sanktionerna. Det kan vara att de ska växla last eller inväntar ny order om vart de ska gå. Så då söker de plats i lä istället för att köra runt och bränna bränsle.

Samlar in information

– Så det förekommer att det ibland ligger ryska fartyg för ankar utanför kusten, säger Mattias Lindolm.

I Kustbevakningens uppdrag ingår bland annat att övervaka och samla in information om sjötrafiken. Kontakten med andra myndigheter är kontinuerlig.

– Det är ett myndighetsgemensamt arbete vi bedriver, säger Mattias Lindholm.

LÄS MER:Jim hittade Kjell-Åkes ringar efter 30 år på havets botten: ”Fantastiskt”

LÄS MER:Ukrainakriget fortsätter – nu avslutas stabsläget i Region Halland

LÄS MER:Alla flyktingar behöver hjälp – oavsett ursprung

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS