Arkitektbyrån generationsväxlar – legendariska Kungsbackaarkitekten tar ett steg tillbaka

Välkända Kungsbackaarkitekten Dan Björkman tar ett steg tillbaka i arbetet på byrån Bostadslyftet. I stället blir han senior advisor när unga kollegan Leila Heydari tar över som ledare för verksamheten.
– Dan har varit min bästa mentor och han kommer fortfarande att fungera som rådgivare och bollplank, säger hon.

ANNONS
|

Arkitekten Dan Björkman har haft många strängar på sin lyra i karriären. Fram till 90-talet jobbade han som stadsarkitekt i Kungsbacka kommun. Efter det startade han egen byrå och ligger bakom mängder med projekt, både i Kungsbacka och i andra västsvenska kommuner.

De sista fem åren har Dan Björkman jobbat nära arkitektkollegan Leila Heydari på egna byrån Bostadslyftet Arkitekter.

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

Nu generationsväxlar företaget. Leila Heydari tar över den dagliga ledningen, när Dan Björkman med ålderns rätt tar ett steg tillbaka.

– Egentligen har detta varit en process som varit på gång länge. Det är en idealisk lösning. Leila tar över, men jag kan fortfarande komma in och ägna mig åt de roliga sakerna, skrattar Dan.

ANNONS

Mentor och idéspruta

– Dan har varit min bästa mentor och vi samarbetar fantastiskt bra. Han kan bara med en blick komma med viktig och bra input när man sitter och jobbar med något. Självklart kommer vi att behöva hans erfarenheter också framöver, säger Leila Heydari.

Omdebatterade Kungsbackabyggen

Kungsbacka-Posten bad så klart de båda arkitekterna att kommentera några av de mest omdebatterade nybyggena i Kungsbacka. Det här är vad de tyckte:

Totalt är de sex anställda, och de ritar allt från tillbyggnader och villor, till större bostadsprojekt och köpcenter. Bostadslyftet har ritat allt från större villa- och bostadsområden, ofta i kommuner längs västkusten, till ett förslag på en vackert böljande publikläktare på galoppbanan i Göteborg. Men de har också varit med och utformat gigantiska köpcentrat Nordby utanför Strömstad och här hemma i Kungsbacka är det Bostadslyftet som ritat förslaget på ett 30-tal nya bostäder i backen upp mot Varlaplatån.

LÄS MER:Guldhuset förgyller stadsbilden – Valands finkvarter gör debut

– Vi kan åka omkring i Kungsbacka och jag kan se vilka hus som Dan har ritat. Det syns direkt, han har ett speciellt sätt att hantera fönster och andra öppningar i fasaden, skrattar Leila Heydari.

Storm i vattenglas

För några år sedan blev en ritning från Dan Björkmans penna riksbekant. Han var arkitekten bakom Poppel Park i Onsala, ett villaområde med en omgivande mur, som snabbt kom att kallas ”Sveriges första Gated Community”. Debatten nådde snart orkanstyrka och byggherren fick sitta i direktsänd radio och försvara projektet.

ANNONS

– Jag är fortfarande stolt över det projektet, jag tycker det blev bra, och det är ingen gated community, det bara blåstes upp i media, säger han.

Internationell utblick

Som ny chefsarkitekt på byrån tänker Leyla Heydari inte sitta still i båten. Hon har sina rötter i ett annat land och talar gärna om att ge byrån en internationell profil, med en tydligare utblick mot världen. Hon tvekar inte att anställa arkitekter från andra världsdelar.

LÄS MER:Kungsbacka vinner pris i både fulast och finast byggnad

LÄS MER:De vill stoppa höghusplaner i Åsa: ”Passar inte alls in”

– Kunden är alltid viktigast, men vi försöker alltid hitta något nytt, något eget, något litet som sticker ut, oavsett om det handlar om en mindre tillbyggnad eller en större villa, eller något annat projekt. Det är därför kunderna kommer till oss, för att få det där lilla extra. Då är det viktigt med att ha koll på vad som gäller internationellt, vad som är på gång i världen. Vi har anställda från Italien, och vi har precis anställt en tjej från Peru, som är utbildad i Ryssland. Jag tror det hjälper oss att utvecklas här på hemmaplan i Kungsbacka också, säger Leila Heydari.

Flera nya kontor

Och att expandera är redan på gång.

– Det är nästa steg, vi har redan öppnat ett kontor på Åby Arena i Mölndal, och vi ser fram emot att snart öppna ett till i Göteborg, säger Leila Heydari.

ANNONS

Och Dan Björkman vet att byrån är i trygga händer.

– För ett år sedan sade jag att jag skulle sluta jobba fredagar. Nu blir det nog så att jag bara kommer in på måndagarna, skrattar han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS