Riksdagsledamoten har drivit frågan om att stoppa ryskt kärnbränsle

Riksdagsledamoten och Kullaviksbon Helena Storckenfeldt (M) har tidigare drivit frågan om att stoppa Sveriges köp av ryskt kärnbränsle. Så kom Rysslands invasion av Ukraina och Vattenfall bromsade inköpen.
– Det är ett positivt besked. Det är bara synd att det skulle krävas så mycket, säger hon.

ANNONS

Ungefär för ett år sedan började moderaten Helena Storckenfeldt (f.d Antoni) att läsa på mer om Sveriges avtal med Ryssland gällande kärnbränsle. Statligt ägda Vattenfall har sedan tidigare slutit avtal med TVL, ett dotterbolag till det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom, om leverans av kärnbränsle till Ringhals kärnkraftverk.

– Jag började inse vilka avtal vi hade och läste tidigare frågor som hade ställts. Bland annat ställde Peter Hultqvist (S) frågan till Carl Bildt (M). Det här har pågått under flera regeringar och ungefär samma svar har kommit från olika regeringar, säger Helena Storckenfeldt.

LÄS MER:Därför flaggar stadshuset för Ukraina: ”Ingen tvekan – vi stöttar det ukrainska folket”

Ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv

Sedan dess har hon drivit frågan och vill att regeringen ska göra en säkerhetspolitisk analys av avtalet.

– Det ligger främst på regeringens bord, de har det yttersta ansvaret. Det är utan partipolitisk färg, det började med alliansregeringen. Det är en global angelägenhet, där Ryssland har fått energipolitisk makt över kärnbränslet, säger hon och fortsätter:

– Man stoppade Huaweis 5G produkter på marknaden. Det blir nog inte särskilt mer tondövt. Ryssland och Rosatom kan inte bli behandlade som vilken handelspartner som helst, det är uppenbart för mig.

LÄS MER:Krigsbilder på Tiktok – så pratar du med ditt barn

”En dag jag aldrig kommer att glömma”

Under torsdagen meddelade Vattenfall att man stoppar leveranser av ryskt kärnavfall som skulle till Ringhals, bakgrunden är Rysslands invasion av Ukraina. Helena Storckenfeldt välkomnar beskedet och hon kommer fortsätta driva frågan om avtalen i framtiden plockas upp igen.

– Det är bara synd att det skulle krävas så mycket. Det som händer är fruktansvärt. Hela dagen igår var extremt känslomässig. När ukrainska ambassadören vädjade satt med tårar i ögonen och vädjade till regeringen att göra någonting, det är en dag jag aldrig kommer att glömma.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS