2 000 nya sms-räddare i Halland efter första året

Sedan Region Halland anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare så har 2 000 frivilliga anmält sig. När varje minut är avgörande kan en Sms-livräddare vara skillnaden mellan liv och död.
– Vi behöver fortfarande bli fler. Framför allt på landsbygden, säger Anna Grönström, projektledare för Sms-livräddare i Region Halland.

ANNONS
|

För ett år sedan blev Halland den åttonde regionen i landet att ansluta sig till tjänsten Sms-livräddare. Under det första året har 2 000 nya Sms-livräddare anslutit sig.

– Det är en jättepositiv utveckling. Vi hade som mål att öka med 50 procent första året och det blev mer än 100 procent, säger Anna Grönström, projektledare för Sms-livräddare i Region Halland.

LÄS MER:Fjärde dosen erbjuds på drop-in tider på vaccinationscentraler

Så funkar Sms-livräddare

När SOS Alarm misstänker ett hjärtstopp och larmar ambulans så meddelas samtidigt de 40 närmaste Sms-livräddarna inom en mils radie till platsen. Då ökar chansen att HLR kan sättas igång så tidigt som möjligt. För att bli Sms-livräddare ska man ha gått en HLR-utbildning och vara över 18 år gammal.

ANNONS

– I de flesta fall så åker 6-8 av de personerna på larmet. Men på landsbygden är det svårare. Inte lika många personer finns i närheten och avstånden är större. Det är framför allt där vi behöver bli fler, säger Anna Grönström.

LÄS MER:Arbetsgrupp jobbar för en bandyhall i Kungsbacka: ”Presenterar inom kort”

Innan regionen hade anslutit sig till tjänsten fanns redan 1 800 registrerade Sms-livräddare i Halland. Men sedan möjligheten att hjälpa till introducerades även har ytterligare 2 000 anslutit.

– Vi har fått väldigt mycket respons från anhöriga att det har varit en trygghet att kunna få hjälp redan innan ambulans hunnit fram, oavsett vad utgången blivit, säger Anna Grönström.

LÄS MER:Svält bakom fågeldöden: ”Mig veterligen inga oljeskador”

Bättre förutsättningar att överleva plötsliga hjärtstopp

Under det första året har man kunnat skicka ut Sms-livräddare på 258 misstänkta hjärtstopp i regionen. Hur många gånger man lyckats rädda patienten eller inte är oklart men förutsättningarna har garanterat varit bättre då chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp minskar med tio procent för varje minut som går innan HLR inleds.

– Att hjärt-lungräddning sätts igång så tidigt som möjligt är avgörande. Sms-räddarna kan även hjälpa ambulanspersonalen på fler sätt när de kommer fram. Det är tyvärr många som inte tror att deras kunskaper duger men har man gjort en HLR-utbildning och är över 18 så är ens kunskap mer än tillräcklig, säger Anna Grönström.

ANNONS
ANNONS