Svält bakom fågeldöden: ”Mig veterligen inga oljeskador”

Efter senaste tidens stormar och hårda vindar har döda havsfåglar uppmärksammats bland annat i Åsa.
– Det började redan förra året, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I samband med stormen Malik och efterföljande tids hårda vindar har det uppmärksammats döda havsfåglar, i huvudsak sillgrisslor, längs kusten till kommunen. Frillesåsbon Ingmar Eriksson upptäckte nyligen två stycken vid Kuggaviken i Åsa när han var ute på promenad.

– Det låg två fåglar, en död och en levande med ungefär hundra meter emellan. Den som levde kämpade med fötterna och försökte ta sig upp, men den verkade väldigt medtagen, berättar han.

LÄS MER:Svan satt fastfrusen i isen i Halland – vårdas i Kungälv

Trolig förklaring

Liknande fall har observerats på flera ställen längs den halländska kusten, och enligt Martin Broberg på länsstyrelsen finns det en trolig förklaring till fågeldöden.

– Det började redan förra året då man såg döda fåglar, i huvudsak grisslor. Bland annat hittades väldigt många i norska Oslofjorden, men även i villaträdgårdar och på gator, säger naturvårdshandläggaren.

Orsaken är såvitt studier visat så här långt att fåglarna är undernärda.

– De fåglar som framförallt drabbats är ettåriga sillgrisslor, och orsaken verkar vara svält. Dessa fåglar har kommit från de brittiska öarna och av någon anledning har de inte hittat tillräckligt med föda ute på Nordsjön.

Hotet finns alltid

En annan möjlig tillika vanlig förklaring till fågeldöd är olja. Men i detta fallet finns det inget som direkt pekar på det.

– Det hotet finns alltid, och när det är väldigt blåsigt så samlas oljan och driver inåt. Så då kan man verkligen tala om att gjuta olja på vågorna. Fåglarna ser dessa fläckar som lugnare områden på ytan där de kan landa. Men i just de här fallen finns det mig veterligen inga oljeskador, säger Martin Broberg.

LÄS MER:Erik krockade med två älgar: ”Hann inte reagera”

I stället är det mest sannolika att det handlar om undernäring i kombination med hårda vindar, vilket gör att fåglarna blir utmattade.

– Ja, så tror jag att det är. De har inte fått i sig tillräckligt med föda, och så kommer det hårda vindar på det vilket gör att de helt enkelt inte orkar, säger Martin Broberg.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS