16-åriga Susannas ovanliga extraknäck: Säljer tårtor via Instagram

När Susanna Berntsson upptäckte att hon brann för att baka tårtor jublade familjen. Nu har hon skaffat sig sina drömmars extraknäck då hon säljer sina mästerverk på beställning.
– Det är väldigt roligt, för nu kan jag fortsätta baka även när familjen inte orkar äta mer.

ANNONS
|

Susanna Berntsson från Onsala är 16 år och studerar samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet, men har redan hunnit bli en van bagare. I fyra år har hon hållit på med sin hobby, hon bakade nämligen sin första tårta redan innan hon fyllde tolv.

Slutat med marsipan

– Det var en blå marsipantårta. Jag bakar inte med marsipan längre. Det är både dyrare och svårare att arbeta med det än med smörkräm som jag använder nu. Den andra tårtan jag gjorde var till min egen tolvårsdag.

LÄS MER:David Bagare satsar ytterligare på Kungsbacka – nytt bageri

Inspirationen till att börja baka kom från tv. Program som Hela Sverige bakar och Det stora tårtslaget fick Susanna att själv testa. Och hon fastnade direkt.

ANNONS

– Jag är kreativ och gillar att skapa. Det roligaste är att dekorera. Man brukar säga att det är insidan som räknas, men inte när det gäller mina tårtor, säger Susanna och skrattar.

Höga amerikanska tårtor

Hon öppnar kylskåpet hemma i köket i Onsala och plockar fram en hög, ljuslila skapelse, dekorerad med spritsade blommor, pärlor och veckat rispapper. Den är gjord på sockerkaksbotten och smörkrämsfyllning.

– Nu gjorde jag den här främst för fotograferingen, men annars varierar jag smakerna. Det är såklart jätteviktigt att tårtan smakar gott också, säger hon.

LÄS MER:Emma tog den bästa sommarbilden: ”Luftballongen blev pricken över i:et”

Sedan Susanna bakade den där blå marsipantårtan för fyra år sedan har hon hittat sin stil. Den senast bakade, i lila, är typisk för hur hon gärna dekorerar just nu.

– Jag bakar högre tårtor än de man köper på vanliga konditorier. Lite mer amerikansk stil än vanlig svensk. Mitt mål är att man ska bli imponerad när tårtan dukas fram.

Susanna Berntsson

Ålder: 16.

Bor: Onsala.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Gör: Pluggar samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet, och säljer tårtor via Facebook och Instagramkontot Cake by Susanna.

Intressen: Baka, hänga med kompisar och träna.

Startat Instagram-konto

Det krävs naturligtvis övning för att bli bra på något, och åtskilliga bakverk har skapats under tiden som Susanna utbildat sig. Nu har hon koll på hur konsistensen på såväl tårtbotten som fyllning behöver vara för att den höga tårtan ska hålla ihop. Att spackla smörkräm kräver också en viss teknik.

ANNONS

– Jag har övat på höjden och slätheten i många timmar. Min familj och mina kompisar har börjat tröttna på att äta, och därför är det väldigt roligt att jag får beställningar.

LÄS MER:Därför fälls det träd på Kyrkans ängar

Hon har nämligen startat Instagramkontot Cakes by Susanna för att nå ut och har nu levererat tårtor till födelsedagar, dop och studenter. Det har blivit ett extrajobb för gymnasieeleven. En tårta tar mellan sex och åtta timmar att planera och tillverka. Först bakas bottnarna, sedan blandas fyllningarna. Det kritiska ögonblicket är sedan att sätta ihop alla delar utan att allt välter. Därefter spacklas tårtan.

Vill göra bröllopstårta

– Smörkrämen färgas med hjälp av en särskild gel. Det går att göra vilken färg som helst.

När det är färdigt följer Susannas favoritmoment, då hon dekorerar. Det kan ta i stort sett hur lång tid som helst. All dekoration är ätbar.

Drömbeställningen är en bröllopstårta, men just nu är det svårt att transportera tårtor i flera våningar. Men Susanna Berntsson har planer för framtiden.

– Jag har alltid velat driva något eget, jag vill vara entreprenör. Det är ju brett, men tårtor kan definitivt vara ett av de projekten jag vill jobba med, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS