Mats H Ljungqvist, journalist på Kungsbacka-Posten.
Mats H Ljungqvist, journalist på Kungsbacka-Posten. Bild: Jacob Humlen

Vem slänger en påse hundskit i ett naturreservat?

Kor bajsar i naturen och det är deras fulla rätt. Jag är beredd att utsträcka denna rätt också till hundar. Men plastpåsen?, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS
|

I den riktigt överjävliga matematiken fanns länge ett problem som kallades Fermats gåta. Det var ett matematiskt teorem från 1637 så inihelvete svårt att INGEN kunde lösa det förrän 1995. Han som löste det hette Andrew Wiles, och han lyckades hitta beviset ”efter åtta års självvald isolering”. Vi utgår därför, på goda grunder, från att denne Andrew var en mycket intelligent person, och att han prioriterade matematik före socialt umgänge.

Nu är det dags att måla upp en bild. Så här: Grönt gräs+naturreservat+Vallda Sandö+liten svart plastpåse, knorrigt ihopknuten.

Ser ni bilden framför er? Påsen där i gräset, bredvid den av Västerhavet vindpinade lilla enbusken, granne med den vackra och flera hundra år gamla stengärdsgården, med den svartvitfläckiga koflocken stilla betande längs strandängarna i fonden?

ANNONS

LÄS MER:Kom ihåg att ha rimliga förväntningar på sommaren

Nu till själva problemet – och tro mig, TRO MIG, det är ett problem av samma magnitud som Fermats gåta. Plastpåsen? Och, om nån nu hängt med ända hit utan att förstå vad den där plastpåsen innehåller så låt mig skingra alla tvivel: Hundskit.

Vallda Sandö är ett kustnära naturreservat, av kloka och framsynta människor undantaget all exploatering. Det är ett litet öga ner till vattnet i ett hav av stoppskyltar mot kusten. Ett smycke för naturälskare, fågelskådare, friluftsmuppar och stressade nutidsmänniskor, eller annat lösker folk. Vallda Sandö är vårt, gemensamt att värna och i detta arbete är kedjan aldrig starkare än sin svagaste länk.

LÄS MER:Om att ha en utväg

Alltså, vi har i ett av Kungsbackas få naturreservat en påse blandad hundskit som ligger och dräller. Någon har alltså, helt enligt reglerna, kutym och allmän praxis, tagit upp orenheterna efter en hund. Denna någon har därefter knutit ihop plastpåsen med de samlade orenheterna.

Och sen?

”Nä, jag tar nog och slänger påsen med hundskit rätt här i naturreservatet därför att.......” och JAG kan inte fundera ut och fylla i det där sista i den meningen.

DÄR, mina damer och herrar, ligger själva gåtan och det är ett mysterium MINST lika stort som Fermats gåta.

ANNONS

Och om ni nu kommer ihåg bilden jag målade upp så kommer ni säkert ihåg följande rad: ”Den svartvitfläckiga koflocken stilla betande längs strandängarna i fonden”?

Kor bajsar i naturen och DET ÄR DERAS FULLA RÄTT. JAG är beredd att utsträcka denna rätt också till hundar. Men plastpåsen?

Jag vet inte om Andrew Wiles hade hund när han ”i åtta års självvald isolering” funderade på Fermats teorem. Men jag vet att han inte hade stoppat hundskit i en plastpåse och slängt den i ett naturreservat. Han var för intelligent för det.

LÄS MER:Jakten på de mytiska citronerna knäckte nästan min vän

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS