Mats H Ljungqvist, journalist på Kungsbacka-Posten.
Mats H Ljungqvist, journalist på Kungsbacka-Posten. Bild: Arkivbild

Kom ihåg att ha rimliga förväntningar på sommaren

Trots att alla jävlar och deras moster skanderar att ”det blir regn” kommer vi att hålla upp den där orimliga sommarbilden vi har framför oss, sätta oss i bilen och dra iväg, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS

En ORIMLIG förväntan kan se ut så här: När det är sommar skiner solen EXAKT hela dagarna, från morgon till kväll. Temperaturen dallrar runt 30-gradersstrecket, och OM det blåser, säger om, så är det en mild och ljum bris, som möjligen krusar det azurblå Västerhavet vid stranden där dessa sommardagar STÄNDIGT tillbringas. ALL mat under sommaren är perfekt grillad i trädgården, där den serveras till ett sorl av de godaste vännerna som muntert minglar i grönskan i väntan på servering. ELLER så cyklas det på en solnedgångsvacker grusväg, till sjungande fågelsång, mot en lummig sommaräng, där de rödrutiga picknickfiltarna breds ut för att rymma 60 olika sorters franska ostar, med matchande TV4-expert-utvalt rödvin. Själva solnedgången är så vacker att Instagrams server knäcks.

På natten kan det, i undantagsfall och efter dispens, få falla ett kort, litet och framför allt LJUMMET sommarregn ”för gräsmattan”.

I denna förväntan finns inga problem, bekymmer eller sorger.

Kärestan, min fru, min älskade livskamrat, min bästa vän och mina barns moder, lever med denna förväntan på sommaren. Varje år som Gud ger oss tillsammans så är detta hennes bild av den blomstertid som nu kommer.

LÄS MER:Nu är båtlivet igång i Sandö hamn

Då ställer jag frågan: Hur brukar sommaren vara?

Just det.

Också i år kommer jag att svara ”vet inte” när kärestan undrar ”Hur länge ska det regna?”.

Också detta år kommer vi att satsa allt på en Vallda Sandö-tur, med brassestolar, baguetter, filtar, böcker, kaffe och läsk VARJE GÅNG det öppnas en knappt mätbar sol-strimma i det jämngrå molntäcket. Trots att alla jävlar och deras moster skanderar att ”det blir regn” kommer vi att hålla upp den där ORIMLIGA sommarbilden vi har framför oss, sätta oss i bilen och dra iväg. Också i år kommer vi komma hem genomblöta och slokörade. Också i år kommer vi att breda ut filtarna på tork, tills nästa gång den där solstrimman med NÖD OCH NÄPPE kämpar sig igenom molnen. Då ba – BOOM – in i bilen igen.

LÄS MER:Kommunen digitaliseras – mäter badvattnet på distans

Också i år ska jag stå böjd över grillen med fyra Caj P-doftande fläskkarréer, insmugen i uteförrådet på baksidan, för att komma undan regnskyarna.

Även detta år ska jag ÖMSINT påminna kärestan om att SMHI jobbar med prognoser. Med KÄRLEK ska jag förklara att såna inte KAN läsas som exakta scheman över planerade vädertyper.

Också i år kommer jag förklara att barndomens somrar bara är ett falskt minne och att ”det regnar faktiskt i första avsnittet av Vi på Saltkråkan”.

Också detta år ska min strupe snörpas åt varje gång som Klart.se-appen radar upp grå tredroppars-regnmoln i tiodygnsprognosen.

LÄS MER:Om att ha en utväg

Och i värsta fall ska jag sätta kärestan i bilen ”för en biltur”, pladdra nervöst om att ”lite trött på stranden” och att det ”kan vara kul med nåt annorlunda” och åka på utflykt till Allum i Partille. I regn. Det har hänt. Det blev inte bra.

Det gäller att ha rimliga förväntningar – framför allt på sommaren.

Ha nu en fin lördag.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS