Var ska alla dessa billiga små lägenheter byggas?

Vi ska inte bygga på åkermarken, vi ska inte bygga i skogar och grönområden, men vi lovar att bygga små billiga hyresrätter för unga. Valrörelsen är över och Mats H Ljungqvist funderar över vallöftena från Kungsbackas politiker.

ANNONS

Det har varit valrörelse. Politikerna har lovat saker. Och varenda eviga en av dem har lovat att ”bygga små, billiga lägenheter för våra ungdomar”. De har också lovat att ”sluta bygga på åkermark”, och istället talat om att ”vi måste bli bättre på att bygga bland skog och berg”. Samtidigt vill alla ”bevara Kungsbackas grönområden”. Ni ser?

En gång för många år sen ville en entreprenör bygga hyresrätter i Varlaskogen. Skogsområdet gränsar till E6, precis söder om villaområdet i Varla, och vid denna tid låg skogen fullkomligt övergiven.

Redan då stod 6 000 i bostadskön, så politikerna var lockade av att det bara skulle bli hyresrätter, och var lite försiktigt positiva. Ni kan aldrig ana vad som hände sen?

ANNONS

Eller, jo, det kan ni.

För protesterna var inte NÅDIGA. Det blev en FOLKSTORM. Varlaskogen framställdes som den mest omhuldade skogen i närområdet, närmast UNIK, med sällsynta mossar, lavar, larver, insekter, fåglar, moräner, djurarter och fornlämningar efter Skogs-Eskils torp. Hundratals människor påstod att de använde skogen DAGLIGEN för rekreation, vila och återhämtning. Protestlistan var meterlång.

Men nu stod en skakad samling Kungsbackapolitiker öga mot öga med en ilsken folkopinion som krävde stopp för bostadsbyggande i Varlaskogen.

OM jag inte minns fel så överlämnades den där protestlistan till politikerna under rätt stor mediabevakning. Och den ENDA som högt och tydligt sa vad som borde sägas var Centerns förrförra kommunalråd Ulf Persson. Han fick frågan om han vågade trotsa den högljudda opinionen och Persson sa, på sin klingande skånska, att ”nån måste ta fajten för de 6 000 som står i bostadskön”.

Men det blev inga hyresrätter i Varlaskogen. I stället bildades en förening som på bara några år gjorde ett Slottsskogen av Varlaskogen, med promenadstigar, informationsskyltar, grillplatser och parkbänkar. Jag vet inte vad det gjorde med orördheten, men den ÖKADE knappast, eller?

Idag står drygt 7 000 uppsatta i bostadskön. Men om vi nu inte ska bygga på åkermark, och inte bygga i skogen och på bergen, var ska alla bostäder byggas? De billiga? Små? För unga och ensamstående, för alla som inte kan betala 14 papp i månaden i hyra i centralorten? Allt det där som utlovats i valrörelsen?

ANNONS

För alla vet att VARENDA GÅNG nån vill förtäta och bygga ut i stadskärnan, så fylls Facebook av arga kommentarer, som rasar om att ”det byggs för mycket”.

Det är snart 20 år sen Ulf Persson var kommunalråd. Men nån politiker borde kanske ta honom på orden – och ta fajten för alla i bostadskön?

LÄS MER:Kungsbacka har dyraste bostadskön i hela Sverige

LÄS MER:Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

LÄS MER:Liberala toppolitikern attackerar bostadssiffrorna: ”Fel sätt att räkna”

ANNONS