Mats H Ljungqvist.
Mats H Ljungqvist. Bild: Jacob Humlén

Tack för att du cyklar – här får du nycklarna till Tjolöholm

Ibland kan ett enkelt och ärligt tack uppfattas som ett hån. Mats H Ljungqvist möter november och vill ge Tjolöholm till alla som fortfarande cyklar i denna den hårdaste av alla månader.

ANNONS

När dessa rader skrivs är det tisdag den 9 november. Klockan är strax efter 09.00. I Kungsbacka. Som ligger på Västkusten i Sverige. Den nederbördsrika Västkusten.

Till denna lilla dagsobservation lägger vi följande:

Termometern visar 4 grader celsius. Fyra. Det blåser en hård vind från nordost. Den har börjat sin bana nånstans vid ishavet norr om Sibirien, hämtat kraft på Kolahalvön, fyllt på energi norr om Polcirkeln och därefter rusat ner över landet.

LÄS MER:Anna Sandberg är ny restaurangchef på Tjolöholm – passion för tradition och goda viner

Tänk er nu följande: Ta fram en sån där pumpduschflaska som man har när man stryker de riktigt dyra, tvåvävsslagna skjortorna i egyptisk bomull. Pumpduschflaskan som finfördelar vattnet till närmast en ånga av mikroskopiskt små vattendroppar. Exakt den.

ANNONS

Ta sen dessa vattendroppar, kyl ner dem till fyra (4) grader, och mixa in dem i vinden. Den hårda vinden. Den från Ishavet. Som nyss var norr om Polcirkeln och hämtade kraft.

LÄS MER:Julmarknad på Tjolöholms slott – med skådespelare och familjeföreställning

Mixa detta till ett väder.

Sätt dig sen på cykeln. Och cykla till jobbet. För exemplets skull, ta cykelbanan längs Varlavägen. I höjd med stenhuggeriet – titta ner i cykelbanans asfalt. Noga. Om du kan. Det finns en risk att vattenmängderna och kölden grumlar sinnena.

Och där, i versaler: ”TACK FÖR ATT DU CYKLAR”. I halvmeterhöga bokstäver. Mitt i cykelbanan.

Hur mår du nu?

Vid 07.00, denna tisdag i november, pinad av nordostvinden, med händer som slutat känna cykelstyret och med the raindrops from hell slående i ansiktet som tiotusentals små svidande nålstick. Som VARTENDA ETT påminner dig om att i bilen hade du haft ett drägligt och ombonat inneklimat, kunnat ringa några samtal och samtidigt lyssnat på Dagens Eko och Studio Ett?

LÄS MER:Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning lär sig att cykla

Sådär, eller hur?

En ENKEL väderstatistik över Kungsbacka i november ger vid handen följande: genomsnittlig dagstemperatur – sju (7) grader. Tid som solen bryter igenom molntäcket? 20 procent. Dagar med nederbörd? Sexton.

LÄS MER:Paret byggde en cykelhusvagn: ”Folk stannar oss på vägen”

November är en hård jävla månad. Så Kungsbacka kommun, det räcker inte med ett enkelt tack. Kommunstyrelsen borde stå längs cykelbanan och göra honnör för de tappra cyklister som trotsar november. De borde få nycklarna till Tjolöholm och fritt fram att dricka upp vinkällaren. De borde få sina namn ingraverade på guldplaketter på översvämningsskyddet vid Signeskulle och sina porträtt målade i olja i stadshusets entré. Vi borde ha GATOR uppkallade efter novembercyklister.

ANNONS

Ibland kan till och med ett välmenat och ärligt tack, målat på asfalten, uppfattas som ett hån. November i Kungsbacka är exakt en sån månad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS