Paret byggde en cykelhusvagn: ”Folk stannar oss på vägen”

Att åka på cykelsemester är inte så ovanligt. Men att bygga en egen cykelhusvagn är desto mer sällsynt. Men det hindrade inte Gustaf Engström och Nora Ojensa som gjorde sin idé till verklighet och begav sig på en spektakulär cykeltur i Danmark.

ANNONS
|

23-åriga Gustaf Engström växte upp i Lindome, men utbildade sig på Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka och har numera sin hemadress i storstaden Göteborg. Han och flickvännen Nora Ojensa, 24 år, gillar att resa och upptäcka nya platser. Idén till att bygga en cykelhusvagn kom till för de ville kunna resa billigt och lätt.

– Jag och Nora gillar att hitta på dumma idéer, säger Gustaf Engström och de båda skrattar.

Han berättar att sedan coronapandemin slog till satte det igång flera äventyr för paret. Bland annat har de bott på hotell i Göteborg i en månad, åkt till Fuerteventura för att plugga och sedan bodde de i Portugal för att studera på distans.

ANNONS

”Inte de mest händiga personerna”

Nu har de bytt ut hotellfrukosten till ett lite billigare alternativ. Nästan alla helger, i drygt ett halvår, har de lagt på att bygga cykelhusvagnen. Och de har fått ändra sin ursprungliga plan några gånger längs vägen.

– Jag började skissa på den men då i trä. Sen åkte vi till Byggmax och frågade efter ”har ni någon sån där bräda?”. Vi båda pluggar till programmerare så vi är ju inte de mest händiga personerna, skrattar Gustaf Engström.

Gjord i lättare material

Han ringde en familjevän, Peter Norman, som har en verkstad i Kållered. Han ville mer än gärna hjälpa till men förklarade att det var enklare att bygga den i metall och plast. Och den skulle bli lättare.

– Peter har hjälpt oss jättemycket och lagt ner väldigt mycket tid. Man tänker inte på att trä och plywood väger så mycket förrän man står och håller i det. Det hade ju gått att bygga den i trä men frågan är om det hade gått att dra den, säger Gustaf Engström.

I stället valde de att bygga cykelhusvagnen i kanalplast, som bland annat används till att bygga växthus. De målade sedan vagnen röd med vita knutar. De köpte en begagnad tandemcykel men det visade sig vara svårare än de trodde att få tag i reservdelar.

ANNONS

– Vi frågade i varenda cykelaffär men ingen hade det. En av dem sa att cykeln slutade tillverkas på 80-talet. Men förhoppningsvis kan vi cykla med den och cykelhusvagnen nästa år.

Nora Ojensa och Gustaf Engström tillsammans med Peter Norman som hjälpt dem bygga cykelhusvagnen.
Nora Ojensa och Gustaf Engström tillsammans med Peter Norman som hjälpt dem bygga cykelhusvagnen. Bild: Privat

Tungt i uppförsbackarna

När Kungsbacka-Posten pratar med Nora Ojensa och Gustaf Engström är det femte dagen på deras äventyr med cykelhusvagnen. De har cyklat från Fredrikshamn upp till Skagen och är på väg tillbaka för att ta båten hem till Göteborg på söndag.

– Det visade sig vara väldigt roligt och det är väldigt vackert. Vi har tagit det lugnt och inte stressat till något, säger Nora Ojensa.

Kan vem som helst bygga en cykelhusvagn med envishet och tålamod?

– Absolut, det tror jag. Men man behöver inte tänka att det ska bli perfekt första gången man gör det.

Totalt väger den runt 70 kilo. De två sista dagarna har det blåst en del och då har det varit kämpigt i uppförsbackarna.

– Vikten gör inte så mycket, det är vinden som spelar roll. Det är nästan som man vill ringa en bärgningsbil i uppförsbackarna. Men allt har gått bra och det har varit mysigt, säger Gustaf Engström.

”Vänder sig om när vi cyklar förbi”

Men de cyklar inte obemärkta förbi. Cykelhusvagnen har visat sig vara en bra konversationsöppnare och många är nyfikna.

ANNONS

– Det är roligt att det är så många stannar oss på vägen och vill prata. Alla ler och vänder sig om när vi cyklar förbi. Vi blev till och med stannade på en bilväg av en bilist som ville ta kort, säger Nora Ojensa.

Fler resor med cykelhusvagnen lär det bli. Och de ”galna” idéerna finns det gott om.

– Nä, det är ingen brist på sådana. Jag har funderat över en flottebåt till Danmark, men än så länge får resten förbli hemligt, säger Gustaf Engström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS