Arkivfoto
Arkivfoto

Om alla genier på Facebook

Var hittar man ett superkluster av människor i ingenjörskonstens allra yppersta framkant? Jo, på Facebook, skriver Mats H Ljungqvist, som följt debatten om nya Borgmästarebron i sociala medier.

ANNONS
|

Här framsläpar man sitt ensliga liv i Sveriges 26:e största kommun, den ena dagen är den andra lik, det går sin gilla gång och det går an att vara en av Kungsbackas 85 000 invånare. Rondellerna prunkar, koltrastarna sjunger, naturen står i sin allra grönaste skrud och granne med Kungsmässan har rivningen av Borgmästarebron startat.

LÄS MER:De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Men i alla fall jag hade inte anat att en så stor andel av oss snart 85 000 invånare är ingenjörer, specialiserade på brokonstruktioner, betonghållfasthet och därtill sakkunniga på miljöbalkens samtliga förarbeten samt lagtexter. Och jag visste heller inte att en så monumentalt stor andel invånare var trafikingenjörer, logistikexperter och flödesmätare. Eller att en orimligt hög procent av oss hade så djupa och solida kunskaper i den evolutionära utvecklingen och den ekologiska balansen i Kungsbackaån.

ANNONS

Jag visste inte. Nu vet jag. För den havererade Borgmästarebron har blottlagt en ofantlig och snudd på ofattbar koncentration av konstruktionskunskaper i Kungsbacka.

Och var finns då detta superkluster av människor i ingenjörskonstens allra yppersta framkant? Var dväljs alla dessa evolutionslärans superhumans? Svenska Akademien? Vetenskapsakademin? Chalmers? KTH?

Nej. Facebook.

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

Alltså, Borgmästarebron dömdes ut i maj 2019. Kommunens politiker bestämde sig snart för att inte renovera, utan i stället bygga en helt ny bro. Och sällan har väl ett ett så pass litet infrastrukturprojekt i denna vår gemensamma kommun engagerat så många människor. NOTA BENE att vi ändå byggt Tölö Tvärled tvärs över Sveriges mest trafikerade järnvägsspår i den här kommunen. Engagemanget då? Inte ett ljud.

Och SOM det vets hur man bygger broar. Ungefär så här: om bron döms ut i maj 2019, så borde en ny bro vara klar i juni. ”Hur svårt kan det vara”, är den ABSOLUT mest ofta återkommande och flitigast använda kommentaren när Borgmästarebrons öde stöts och blöts på Facebook. Och den har diskuterats, tro mig.

Framför allt har den urgamla fisken havsnejonögat fått en släng av sleven. Arten är 400 miljoner år gammal, finns i Kungsbackaån, men att utrota den är blott ett LITET offer på nya Borgmästarebrons altare. Att skydda den är bara trams, ”och förresten kan fiskar simma”. Joråsåatte.

ANNONS

Påfallande många i det här Facebooks eget superkluster av bro-kunskap är dessutom vänner av Försvarsmaktens ingenjörstrupper, som ”kan sätta upp en ny bro över natten”. Ja. Om ryssen kommer ja.

Själv tycker jag att vi låter proffsen bygga den nya Borgmästarebron. Det blir bäst så. Men så är jag ingen broexpert heller.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS