Arkivbild.
Arkivbild. Bild: hohnerl

Zonta uppmanar till krafttag mot digitalt våld!

Samhället måste ta större ansvar för att motverka brott som begås mot flickor och kvinnor via digitala hjälpmedel, skriver Sonja Scough, president Kungsbacka Zontaklubb.

ANNONS

Den 25 november inleds 16 dagar mot våld mot kvinnor, vilket uppmärksammas över hela världen. Zonta deltar genom kampanjen Zonta Says NO. I år lyfter vi särskilt fram digitalt våld.

Digitalt våld tar sig många uttryck. Särskilt oroande är när flickor och unga kvinnor kontaktas via sociala medier och luras in i prostitution eller utsätts för andra typer av sexuella övergrepp. Med hjälp av appar som Snapchat kan förövare ta sig ända in i barns hem. De ger löften om belöningar eller hot och förmår barnen att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Enligt Internetstiftelsen har 38 procent av flickor i åldern 12–19 år under året utsatts för oönskade kontaktförsök på internet. I åldersgruppen uppgav 21 procent av flickorna att de fått obehagliga bilder skickade till sig av okända personer.

ANNONS

En annan typ av digitala tjänster är så kallade Sugar Dating-sidor, som bidrar till möjligheter för sexuellt utnyttjande. På dessa sidor förmedlas kontakter mellan äldre män och yngre kvinnor för sexuella relationer mot ersättning. Enligt en granskning som P4-programmet Kaliber gjort kan minderåriga lägga upp profiler och söka kontakt på sajten Sugardaters utan att någon kontroll görs av deras ålder.

Samhället måste ta större ansvar för att motverka brott som begås mot flickor och kvinnor via digitala hjälpmedel. I första hand bör företagen som erbjuder digitala tjänster kontrollera att tjänsterna inte bidrar till övergrepp. Vi uppmanar därför dessa företag att:

  • Installera filter som förhindrar att material av sexuell natur kan skickas och som kan rapportera om trakasserier sker.’
  • Spara konversationer och användarinformation under en viss tid för att dessa ska kunna utgöra bevis i brottsutredningar.
  • Säkerställa att minderåriga inte kan använda Sugar Dating-sidor genom att ställa krav på identifiering.

Vi uppmanar även regeringen att utreda hur digitalt våld mot flickor och unga kvinnor kan förebyggas och lagföras.

Sonja Schough, president Kungsbacka Zontaklubb

LÄS MER:Nu måste våldet mot kvinnor och flickor ta slut

LÄS MER:Ljusmanifestation i Kungsbacka belyser mäns våld mot kvinnor

LÄS MER:Nu måste våldet mot kvinnor och flickor ta slut

ANNONS